Eksperti UNESCO-a su se uvjerili u neophodnost zaobilaznice oko Kotora

5

Marija Ćatović

Marija Ćatović

Savjetodavna misija ICOMOS-a za dobro Svjetske baštine “Prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora” boravila je prošle sedmice u Kotoru, prema odluci koji je donio Komitet za svjetsku baštinu na 36. sjednici u Sankt Peterburgu.

Vjerodostojni projekat izgradnje zaobilaznice oko Kotora nije bio prezentovan na pravi način, kazala je za Skala radio Marija Ćatović, gradonačelnica Kotora, koja je prisustvovala ovoj konferenciji.

Stoga je preko naše ambasadorke pri UNESCO-voj kancelariji inicirala dolazak stručnih ljudi u Kotor, koji bi se na licu mjesta uvjerili u stvarno stanje i pomogli u rješavanju ovog, za Kotor kapitalnog posla, kako bi se, kako je kazala Ćatovićeva blokirano stanje pokrenulo s smrtve tačke.

To što je dogovoreno je i urađeno.

Minule sedmice Kotor su posjetili UNESCO-vi eksperti Todor Krestev i Žak Ruse, predstavnici ICOMOS-a koji su učestvovali na radnim sastancima sa predstavnicima Ministarstava saobraćaja, uređenja prostora, kulture, Opštine Kotor i Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Dugo se razgovaralo.

Prezentovali su se mnogi projekti.

Izašlo se na lice mjesta gdje su se stručnjaci uvjerili da činjenično stanje ne odgovara onome što im je prezentovano u Sankt Peterburgu, kazala je Ćatovićeva.

Gospodinu Ruseu, koji je stručnjak za oblast saobraćaja pri UNESCO-u, tj. ICOMOS-u, bilo je zaista čudno da je stanje koje je prezentovano po pitanju zaobilaznice u Sankt Peterburgu i ovo u koje se uvjerio na licu mjesta, potpuno različito.

Stručnjaci ICOMOS-a ne daju zaključke i ne žele odmah da odgovore, jer svoja mišljenja prezentuju Komitetu UNESCO-a, nakon čega će se dobiti konačan stav.

Stručnjaci ICOMOS-a su se, nakon obilaska terena, posebno kad su vidjeli glavnu saobraćajnicu u Kotoru kako se urušava, uvjerili da smo bili u pravu, kazala je gradonačelnica Ćatović.

Sada se čeka odgovor Komiteta UNECO-a na osnovu stručnog mišljenja eksperata Kresteva i Rusea.

5 KOMENTARI

  1. Čestitam predsjednici Maji što uspijeva i pored podvala. Bravo. Znaće se sve ko je kome zlo činio i zašto. Oće sigurna sam

  2. Može li se znati ko vjerodostojni projekat izgradnje zaobilaznice oko Kotora nije prezentovao na pravi način

    • To ti je više puta Ćatovićka na radio Skala rekla kad je Mandić baš to pitao. NVO Ekspedicio ali nijesu oni samo umiješali prste tuja ću ti reć ako ne znaš .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].