Eksperti UNESCO-a kod gradonačelnika dr Stjepčevića

9
sa sastanka

Gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević sa saradnicima primio je danas UNESCO-ve eksperte za kulturnu baštinu Katri Lisitzin i Michaela Kloosa.

Cilj posjete Kotoru je  pomoći oko izrade izvještaja za HIA studiju – Studiju procjene uticaja na životnu sredinu za područje Kotora.

Gradonačelnik Stjepčević je kazao da je razvoj i regulisanje saobraćaja od ključnog značaja za kotorsku opštinu i za funkcionisanje normalnog života građana, kao i regulaciju kretanja sve većeg broja turista koji posjećuju Kotor.

“Sa druge strane, potpuno smo svjesni značaja i statusa našeg grada koji je na Listi svjetske kulturne i prirodne baštine i zbog toga  smatramo da nam upravo eksperti koji se bave ovom oblašću  mogu najviše pomoći”, kazao je Stjepčević.

UNESCO-vi eksperti su iznijeli značaj studije koja će predstavljati polaznu osnovu za dalja planiranja i pojasniti kako će budući infrastrukturni projekti uticati na postojeći prirodno – kulturni ambijent grada Kotora, koji je prepoznat kao kulturno istorijsko područje od izuzetnog značaja.

Svojim stručnim znanjem i iskustvom imaju namjeru da pomognu lokalnoj samoupravi, kako bi pronašli optimalno rješenje za pitanje regulacije sobraćaja na području Boke Kotorske.

Michael Kloos, potpredsjednik UNESCO-vog tijela za kulturne i urbane pejzaže Svjetske baštine i profesor Arhitektonskog fakulteta u Ahenu je kazao da je cilj njihove posjete Kotoru posjeta  pojedinim lokacijama od značaja, sagledati postojeće stanje i uraditi izvještaj koji će poslužiti kao osnova za izradu prve faze HIA studije.

Katri Lisitzin, samostalna konsultantkinja i espertkinja za kulturnu baštinu će svoje veliko iskustvo u ovoj oblasti upotrijebiti u izradi Procjena uticaja na baštinu.

Gradonačelnik Stjepčević je u razgovoru sa ekspertima iznio stav da kulturno istorijsko blago Kotora, treba posmatrati kao razvojnu šansu, a ne kao kočnicu razvoja.

On je kazao da je, osim očuvanja baštine, jednako bitno raditi na unapređenju života i izgradnji infrastrukturnih projekata, uz dodatnu kontrolu i poštovanje evropskih standarda u ovoj oblasti.

9 KOMENTARI

 1. Altaire sveznajući, jasno je da mrziš našu Skalu. Ne sviđa ti se što ne pljuje po svemu i svima nego se trudi da bude objektivan radio. To im uspijeva i sve teme otvaraju hrabro dok drugi pune hlače i pri samoj pomisli. A ima i onih koji dobijaju dobre novce (sitniš jer je to boranija) i hvale ih. E sa njima ti Altaire možeš da polemišeš ali sa Skalom ne možeš ako ne govoriš istinu. Što jednom ne odeš kod njih da im sve to kažeš u lice no pričaš ovakve budalaštine.

 2. Cijeneći korisnost posjete Kotoru eminentnih UNESKO-vih
  eksperata za kulturnu baštinu, neoprostivo je što gospodin
  Stjepčević nije upoznao prof. Michaela Kloosa i
  gospođu Katri Lisitzin sa vandalizmom graditeljskog
  nasleđa, u perspektivi, na Kampu u Dobroti. Naime, bilo je
  dovoljno da je visoke goste odveo na lice mjesta i pokazao
  im projekat stambenog (ne turističkog) naselja. Investitor “turističkog
  naselja” je dobio od Uprave Za Zaštitu Kulturnih Dobara Crne Gore
  konzervatorske uslove da poruši (!) PARAPETE i ČESMU,
  koju je lokalno stanovništvo zvalo – Biokovina.
  Protiv ovog planiranog vandalizma, zarad ličnog ćara pojedinca,
  odlučan glas protiv mora dati stručna i laička javnost Kotora.
  Uzgred, gruba je obmana javnosti i poreznika da će
  to biti Turističko naselje. Biće to obični stanovi i apartmani za tržište.
  Ovom odrednicom “turističko”, kotorska Opština će biti “zapaljena”
  za 75% manje poreza i taksi od Investitora, koju bi morao
  platiti da je registrovano kao “stambeno naselje”.
  Očekuje se da “Expeditio” i ostale NVO dignu svoj glas protiv
  vandalizma i uništavanja ambijentalnih vrednosti.
  Nadamo se da Skalaradio neće stati u odbranu VANDALIZMA!

  • Slušaj Alteire,ne sumnjaj, preporučujem ti a ako sumnjaš otvori arhivu pa tekst po tekst, priloge i sve što je ovaj častan radio davao i apelovao u borbi protiv vandalizma, divlje gradnje, korupcije, nepotizma. Koliko se puta javno oglašavao i “krpio” moćnike tadašnjega ministra za kulturu Mićunovića, Ljesaricu, Ivanovićku i ostale. I sada najnovije pita NVO Ekspedicio gdje su do sada da daju glas protiv ne samo gradnje na Kampu nego na mnogim drugim lokacijama. Zašto selektivno? To je njihovo osnovno pitanje. Pored svega ti nalaziš da sumnjaš i pozivaš Skalu da ne brani vandalizam.Ti i čitam, onaj Pinokio iz Tivta što ga zovu, kojega stražno i strašno žulja Radio Skala što ne prekida da napada kolege prije svega da bi nešto postigao. Da sam umjesto njih nikada ti riječ ne bi puštio jer si otrovan Altaire a ne dobronamjeran.Samo radite kaoko radite i za vas nema problema draga Skalo, vaš slušalac i ljubitelj koji dobro misli.

   • Gospodine Skalin slušaoče,
    složiću se s tobom da Radioskali treba
    odati priznanje što vrlo često medijski ukazuje
    i kritikuje na ozbiljne komunalne probleme u našoj opštini.
    Nijesmo, međutim, čuli da su digli glas protiv
    najnovijeg VANDALIZMA, koji će se pod
    zaštitom uticaja vlasti dogoditi u “turističkom naselju”
    na Autokampu – Dobrota.
    Možda još nijesu vidjeli da je projektom
    prikazanim na tabli, koju građani mogu
    vidjeti na radilištu, predviđeno rušenje
    kamenih parapeta u čitavoj zoni koju zahvata
    “turističko naselje”. Osim toga, po odobrenju (!) Uprave
    za zaštitu kulturnih dobara CG vandalski će
    srušiti i kamenu česmu, Biokovinu, koja danas naravno nije
    u upotrebi, ali je dio graditeljskog nasleđa Dobrote.
    Eto, upravo sam mislio na taj vandalizam.

    • Jasno su kazali svoj stav i još iskazali svoj stav po pitanju NVO Ekspedicio iz Kotora koje su pitali zašto kasne tri godine po ovom pitanju.

 3. U tome je problem. Vi iz ekspedicija bi da se pitate i da donosite odluke kako vama odgovara a da nemate odgovornosti i da za vas i vase drugarice
  “arhitektice” zakon ne vrijedi.

 4. Tek da su se mnogo više pitali stručni ljudi iz Nvo Expeditio koje mnogi priznaju.Da su oni odlučivali mnogi bi prostori ostali spašeni a kulturna baština zaštićena.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].