Eksperti: Zbog Temeljnog ugovora sa SPC Abazović gubi glasove, ali Vlada ne pada

0
 Foto: Vlada Crne Gore

Temeljni ugovor potpisan bez najave i pompe uspeo je da izazove velike reakcije u Crnoj Gori. Ipak, čini se da ovo neće uspeti da obori manjinsku vladu Dritana Abazovića ali je neće ni ojačati. I dok neki, uključujući i aktuelnog premijera, smatraju da je time stavljena tačka na višedecenijsko pitanje, drugi upozoravaju da je podela po ovom pitanju u crnogorskom društvu takva da je Temeljni ugovor ne rešava.

Kao premijer manjinske vlade i bez dela podrške DPS, uz pomoć koga je vlada napravljena, Dritan Abazović uspeo je nešto što njegov prethodnik nije – dogovorio se sa Srpskom pravsolavnom crkvom. Na to, sasvim očekivano, građani Crne gore različito reaguju:

„Sramni ugovor koji će vrlo brzo da padne. Crna Gora će to brzo rešiti. Ja se nadam da će narod podignuti se“.

„Iskreno, to me mnogo ne zanima, mislim da treba da se okrenemo ekonomiji, a to je priča za neke druge“.

„Mislim da je dobro što je stavljena tačka, ne što sam ja preterano upoznata, ali da pređemo na neka druga pitanja na neke druge stvari, da živimo, da se vratimo životu“.

„Da pada! da Pada! Nema druge. Dosta su vladali!“.

No, Vlada Crne Gore, kako stvari stoje sada, verovatno neće pasti zbog Temeljenog ugovora, pošto nema većine u parlamentu za to.

„Potreban im je 41 glas u parlamentu. A njima i ako se pridruže tradicionalni partneri DPS-a, ne mogu imati više od 40 glasova. Tako da, sve su oči uprte u Demokrate, mada su male šanse da će oni sruštiti vladu zbog Temeljnog ugovora koji podržavaju i oni imaju dobre odnose sa SPC“, kaže urednica „Vijesti“ Biljana Matijašević.

Iako mu ovim potezom, vlada nije za sada ugrožena, Dritan Abazović ne dobija, već gubi političke poene, kažu analitičari.

„Jer on srpske birače ne može pridobiti pre svega jer je ušao u koalciju sa DPS-om, dobio je podršku za svoju manjinsku vladu, a to birači ne praštaju. A takođe ima probleme u svojoj partiji zbog potpisivanja Temeljnog ugovora. On gubi glasove trenutno i ostaje mu naredni period da uradi nešto. Pre svega on računa na borbu protiv Organizovanog kriminala gde ima dosta uspeha“, ocenjuje Matijašević.

Na pitanje statusa SPC u Crnoj Gori ne može biti stavljena tačka jer je ono u centru dubokih podela, smatra profesor FPN-a Miloš Bašić.

„Temeljni ugovor neće razrešiti probleme iako se to često u narativima političkim često ističe, Temeljni ugovor će, ajde neću reći, produbiti probleme, ali će izneti na agendu, u prvi plan te duboke podele koje postoje u Crnogorskom društvu“, smatra Bašić.

Crnogorski parlament o nepoverenju Vladi trebalo bi da glasa 19. avgusta. Ako se ne promeni raspored snaga, Abazovićeva vlada trebalo bi da opstane makar do proleća za kada su zakazani predsednički i loklani izbori.

TV N1

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].