Emocionalno vršnjačko nasilje među učenicima kotorskih škola je prisutno u 86% slučajeva

0
Nada Matković

Nada Matković

U kotorskim školama nema fizičkog vršnjačkog nasilja i ako ga ima to je sporadično, ali ima emocionalnog nasilja, kazala je gostujući u Skala radiju Nada Matkovć, solcijalna radnica.

To su pokazali rezultati nedavne ankete pod nazivom “Prevencija vršnjačkog nasilja u školama u kotorskoj opštini”, koju je uradila NVO “Ante Portas”.

Anketirno je 55 učenika koji pohađaju Srednju Pomorsku i Medicinsku školu, a stanuju u Domu studenata i učenika “Spasić Mašera” u Kotoru.

Emocionalno nasilje koje je prisutno u kotorskom školama ima za cilj da povrijedi ličnost, da je omalovaži, degradira, da je učini bezvrijednom, da je ponizi.

To znači da učenici šalju jedni drugima pogrdne riječi, da se rugaju zbog fizičkog izgleda, a emocionalnom nasilju su najčešće izloženi dobri đaci.

Na pitanje: da li misliš da u našoj školi postoji nasilje učenika prema drugom učeniku, 86% anketiranih đaka je odgovorilo da postoji nasilje učenika prema učeniku.

“Nasilje nastavnika prema učeniku je oko 31%, a učenika prema nastavniku 29% što je negdje približno. To govori da jedni drugima upućuju pogrdne riječi koje i nastavnik takođe zna da kaže”, objašnjava Matković.

Najčešće žrtve emocionalnog nasilja su nadareni učenici čak 43%, loši učenici 27%, prosječni đaci izloženi su vršnjačkom nasilju u 23%, a nemirni 13%.

Zabrinjavajuće je da su oni koji bi trebali da služe kao primjer, jer su dobri đaci koji završavaju svoje obaveze, po pravilu lijepo vaspitani, najčešće žrtve vršnjačkog nasilja.

Ovo stoga, smatra Matković što su potpuno izokrenute vrijednosti, ne polaže se dovoljno na edukaciji, mediji mladima serviraju agresivne, nasilne i sadržaje bez pravih, duhovnih vrijednosti.

Vrjednuju se  asocijalna ponašanja, a onaj koji je nasilnik doći će prije do cilja.

“Nasilje je najčešće nad dječacima, mada ima ga ima i kod djevojčica.  Kod nas ne postoje i bande djevojčica, kao što je to slučaj u Podgorici”, podsjetila je naša sagovornica.

Najzastupljeniji tipovi nasilja među učenicima su davanje pogrdnih imena, ismijavanje, zadirkivanje, ali na bolan način.

To znači ponoziti, povrijediti na jedan ružan način.

Jedan učenik je iznio primjer da su ga povrjeđivali zato što im je smetala njegova frizura.

“Ismijavali su ga jer je vodio računa o svojoj kosi i frizuri. Međutim on se sam izborio sa tim. Najgori oblik je kada se izoluju iz grupe, poput djevojčice ,koja je ispričala da su je tjerali da popuši džoint i kada je ona to odbila automatski je bila isključena iz društva uz riječi tio si seljanka, ti nisi moderan, ne znaš to je dobro. Kazne za vršnjačko nasilje su ukori i najrigoroznija isključenje iz škole”, kazala je Matković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].