Energetska efikasnost u Opštini Tivat

4

Tivat

Konferencija na temu energetske efikasnosti održana je  u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat koju su otvorili predsjednica Opšine dr Snežana Matijević, direktor Direktorata za energetsku efikasnost Igor Noveljić i projekt menadžerka Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, Jasna Sekulović.

“OpštinaTivat je i ranijih godina njegovala vrijednosti održivog razvoja kroz  veliki broj različitih aktivnosti  i prepoznata je kao lokalna uprava koja stremi novim izazovima i novim ciljevima sa jasnom ambicijom da ih i ispuni”, kazala je predsjednica Opštine.

“Očekujemo raspisivanje tendera za izradu geografskog informacionog sistema javne rasvjete, počinjemo da radimo na prvom lokalnom energetskom planu, do kraja ove godine donijećemo  i novi trogodišnji program unapređenja energetske efikasnosti i završiti projekat ugradnje solarnih panela  na novoj zgradi opštine, kao i  na objektu sportske dvorane Župa”, najavila je Snežana Matijević.

Predstavnici Ministarstva ekonomije i GIZ-a su istakli Opšinu Tivat kao izuzetno pozitivan primjer ne samo u Crnoj Gori, već i u regiji, cijeneći posvećenost Opštine održivom razvoju, osnivanjem, između ostalog i novog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Održane su prezentacije Direktorata za energetsku efikasnost, UNDP-a i NVO Green Home.

Učesnici konferencije, predstavljali su pozitivne primjere iz prakse i prisutne upoznali sa inovativnim pristupima ovoj oblasti.

Konferenciju je pratio izložbeno-edukativni događaj u kojem su učestvovali: učenici SMŠ „Mladost“ iz Tivta, koji su predstavili svoje patente; predstavnici Fondacije za promoviranje nauke PRONA sa energetskim biciklom, solarnim kolektorom, termografskom kamerom,  istovremeno prezentujući Stirlingov motor i efekte staklene bašte uz demonstraciju fenomena klimatskih promjena.

Takođe predstavilo se i nekoliko crnogorskih firmi sa svojim proizvodima ETG, Matino, Tedeko i Konzorcijum inženjerskog stvaralaštva „Tivat inženjering grupa – 5e“.

4 KOMENTARI

  1. Održaše oni nama predavanje,da je najveća ušteda zamjena sijalica sa led i vađenje
    punjača iz utičnice kada napunimo telefon.Niko ne pomenu što plaćamo rasipanje i krađu struje.

  2. E moja fetiva…ma si malo promašila…odavno je Tivat postao što mi nećemo…Tu su bili ljetnjikovci nekdašnjih gospara Kotorskih…sada bježimo svi u taj lijepo sređeni gradić…Znaš li moja dobra i pomalo avizana nazovi dobroćanko koliko je naših Kotorana kupilo stanove tamo blizu Porta?!…aaa…makice sjatka…Eee dabogda nama dolazili takvi mafijaši i gradili marine…A ne što su ga isćerali iz Kotora kad je došo da gradi marinu…Isti ovi te su nas usrećili ovijeg deset godinah..Direkturi,fuškaturi,muškaturi,mrdakulci…Svi na gomilu…i još se koprcauuu…oni su nas usrećili,a sebe opljemenili i opljevili…

  3. Tivat je bio naseljeno mjesto u koje je gimnazija arivala prije desetak godina. Oće li Tivat postat GRAD prije Kotora? Kako je krenulo sa ovim novokomponovanim, ne bi bilo čudo. Zafalite se Manku, mafiozu iz Kanade.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]