Energetski lokalni plan Opštine Kotor

0
energetska efikasnost

Nenad Vukadinović

Nenad Vukadinović

Lokalni energetski plan, koji predstavlja zakonsku obavezu lokalnih samouprava u skladu sa zakonom o energetici, će se 14. aprila naći pred odbornicma SO Kotor.

Ovaj plan, nakon sprovedene javne rasprave Skupštini je dostavio Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine opštine Kotor i između ostalog, njime je predviđena toplotna izolacija spoljašnjih zidova, fasada i krovova na pet zgrada koje su u vlasništvu kotorske opštine.

Planom su predviđeni izvori finansiranja.

Osim budžetskih sredstava tu je i apliciranje prema Evropskim fondovina, a energetska efikasnost je trend i nešto što ima prođu, kazao je za Skala radio Nenad Vukadinović, sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine.

Dobar primjer plana uštede energije je Podgorica gdje se projekat sanacije fasada odvija po sistemu finansiranja 50% glavni grad i isto toliko etažni vlasnici.

Procjena uštede toplotne energije je oko 25 kilovat sati po metru kvadratnom, a investicioni troškovi su oko 25 eura po kvadratnom metru.

Ovo su samo neke od pojedinosti koje su detaljno navedene u Planu, kazao je Vukadinović.

Energetska efikasnost se radi u zavisnosti se od same konfiguracije zgrade.

Zbog specifičnosti starog grada i njegove kulturne baštine ne mogu se na zgradama raditi solarni paneli, ali može sanacija toplotne izolacije, spoljašnji omotači krova, zamjena fasade itd.

Na primjer zgrada “Obnove“ koja je izvan jezgra starog grada, ili neka druga zgrada u vlasništvu opštine može da ima solarne panele ili neku drugu izolaciju koja će da vodi uštedi električne energije, objašnjava Vukadinović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]