Energija crnogorskog krša Sizifov kamen valja

0
Luka Lagator sa svojim sizifofim kamenom

Luka Lagator

“Dok budeš pjevao ko će tvoje breme da nosi“ zapitao se pjesnik, a umjetnik Luka Lagator, sizifovski je strmoglavio kamen mudrosti niz lovćenske litice i stigao u Kotor.

Njegove slike, akrilik na platnu, kako je umjetnik kazao, predstavljaju omaž rodnom Cetinju.

Kocka u koju je smjestio Sizifovu filozofiju sinoć je bila obojena i bolom sina za starom  majkom koju je upravo juče sahranio, na par sati prije kotorske izložbe.

“Čudni putevi životni, putevi Gospodnji. Ja mislim da u životu nijesam imao ovakav dan kao danas. Ali to ide sa ovim mojim projektom koji traje skoro 30 godina“, kazao je Lagator kotorskoj publici.

Simboličnim Sizifovim putem on obrađuje fenomen apsurda.

Luka Lagator na ulazu u Galeriju solidarnosti

U grčkoj mitologiji postoji dosta mitova, ali jedan od najednostavnijih, a sa najviše filozofije je mit o Sizifu.

Slike koje od sinoć krase zidove prostorije Galerije solidarnosti u Kotoru, su dio podciklusa Sizifov put “Omaž Cetinju“, kazao je Lagator.

Potom je životnom pričom iz naroda, ilustrovao svoj rad, ali i crnogorsku ženu, heroinu od iskona, njen Sizifov život, mentalitet, ponos, gordost i tradiciju crnogorskog krša i njenih ljudi.

Cetinjanin Luka Lagator ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Dobitnik je 13. julske nagrade i velikog broja domaćih i internacionalnih priznanja.

Istaknuti crnogorski umjetnik, koji svoj izraz ostvaruje u multimedijalnim formama, slikama, karikaturama, objektima, instalacijama, performansu i filmu.

On decenijama unazad svojim umjetničkim tvorevinama raduje oči i dušu svih onih koji znaju da vide i da u njegovom djelu prepoznaju suštinsku poruku istine, našeg identiteta i postojanja, podsjetila je Marina Dulović u ime organiozatora ove izložbe OJU Muzeji.

Njegov lajt motiv Sizif kao simbol upornosti i opstanka na ovoj plaenti osvjetljava putni pravac u umjetničkim kodovima njegovog filozofsko-futurističkog aspekta.

Izložbu je u Galeriji solidarnosti u kotorskom starom gradu otvorio predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].