Eraković: Ministarki Borovinić-Bojović politika važnija od zdravlja građana

0
Jelena Borovinić-Bojović – Jevto Eraković
Brojke oboljelih i umrlih od posljedica koronavirusa koje svakodnevno objavljuje Institut za javno zdravlje alarmantne su. Medicnski radnici su na izmaku snaga, kapaciteti bolnički gotovo puni. Sve ovo je crveni signal na koji upozoravaju mnogi. No, Vlada i zdravstvene vlasti i dalje ne smatraju da mjere moraju biti rigoroznije, da granice treba zatvoriti kako bi se izbjegao kolaps. Mnogo je onih koji smatraju da se iza odbijanja da se pooštre pojedine mjere krije i politilka pozadina, izbori u Nikšiću.

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista, nekadašnji direktor Kliničkog centra, doktor Jevto Eraković  za CdM kaže da smo svjedoci da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović saopštila kako su ona i IJZ tražili restriktivnije mjere, ali da Vlada za to nije imala sluha.

“Odbila je. Profesionalac se tada nalazi pred izborom – struka ili politika. Nepodnoseći ostavku onda kada njeno, kao i stručno mišljenje drugih ljekara, nije uvaženo, ministarka je, očito, politiku stavila ispred svega. To je još jedan dokaz gdje je problem”, jasan je on.

Eraković upozorava da su broj oboljelih i umrlih najtragičniji pokazatelj šta se događa kada političari, umjesto ljekara povlače potreze u ovakvih situacijama.

“Zato je Crna Gora u vrhu crnih lista u svijetu i zato je potrebno tražiti političku odgovornost ove Vlade”, napominje sagovornik CdM-a.

Doktor Eraković kaže da je Vlada je odgovorna za sve mjere koje je mogla, a nije uvela, uključujući zatvaranje granica.

Dovoljno je, kaže,  pogledati šta su radile vlade zamalja koje se sada uspješnije bore sa pandemijom nego naša. Restirkcije su pokretane na mnogo manjem broju novooboljenih, nego što ih Crna Gora ima.

“Poređenja radi, da je Kina čekala ovako kako čeka naša Vlada ta zemlja imala bi 160 miliona oboljelih. Umjesto toga u Kini je, za njihove razmjere, nevjerovatno dobrih 90.000 aktivnih slučajeva. Skoro koliko i u 2.000 puta manjoj Crnoj Gori. Evropa je pravila kombinaciju restrikcija i brzog početka vakcinacije. Britanija je uspjela da vakciniše značajan dio svog stanovništa – vakcinišu dnevno oko 350000 ljudi, a o Izraelu da i ne govorimo. Srbija ima odlično vakcinaciju, ali minimalne restrikcije – pa i dalje kuburi sa pandemijom”, dodaje Eraković.

Ako, dodaje, pogledamo turističke zemlje, vidjećemo da je Grčka već dugo u ozbiljnim restriktivnim mjerama i nadaju se da će uz vakcinaciju uspjeti da se otvore za turističku sezonu.

Dakle, tvrdi on, potrebno je mnogo više odlučnosti, planiranja, analize i korekcija da bi se uspješno borilo sa pandemijom.

“Ova Vlada ništa od toga nije pokazala i zato je potpuno izgubila kontrolu nad bolešću”, napominje Eraković.

Upozorava Eraković da postupci vlasti dovode pod znak pitanja njihov odnos prema životima i zdravlju ljudi.

“Meni je zbog toga žao”, kategoričan je.

Na kraju, jasan je da nije dovoljno deklarativno nešto govoriti.

“Ovo je jedna od najvećih zdravstvenih kriza u našoj istoriji i traži adekvatan odogovor. Naše zdravstvene vlasti to do ovog trenutka nijeu uspjele. Zato su žrtve tako velike”, zaključio je on u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]