Erol Ramusović: Srbija je zajednički problem svih zemalja Balkana

3
Erol Ramusović

Razgovarao Slavko Mandić

Teško je bilo vjerovati da će Crna Gora, od stabilne države i predvodnice, lokomotive koja je snažno vukla ka Evropi, za samo godinu biti dovedena do ruba propasti. Kad se stanje smiri i kad odu u nepovrat  programatori ideje crnogorske propasti i nestajanja njene državnosti, trebaće vrijeme da se zaliječe rane i da opet Crna Gora počne da diše punim plućima, željna kisonika koji su joj mijenjali bojnim otrovima i svakovrsnim poganštinama, smještajući je na jeftine respiratore kako bi joj samo produžili agoniju.

Crna Gora pokazuje izvjesne nagovještaje moguće rekonstrukcije vlasti formiranjem manjinske vlade u kojoj više nema mjesta za ultra desni, tačnije četnički  Demokratski front. Biće to, po zamisli kreatora, vlada kojoj je primarni zadatak da pripremi fer i slobodne izbore, što god to u Crnoj Gori značilo. A da li znači da smo izbjegli mogući scenario ratnih sukoba na ovim našim i bosanskohercegovačkim prostorima, čućemo od našeg sagovornika mSc Erol RAMUSOVIĆA – privrednika, predsjednika Skupštine Senata privrede EU u BiH i člana Udruženja građana porijeklom iz Crne Gore.

S.M. Gospodine Ramusoviću, protekla je godina od kad je u manastiru Ostrog Srpska pravoslavna crkva formirala Vladu Crne Gore. Zaista nesvakidašnje, Crna Gora od sekularne države koja do tog trenutka baštini EU vrijednosti, postaje kleronacionalna, a popovi SRC se direktno uključuju u funkcionisanje vlasti, zapošljavanja, odlučivanja o svakom bitnom pitanju. Beograd i Vučić sa svoje strane vuku konce na svoj način. Umiješana je Rusija kao moćna sila koja ne može da se pomiri sa činjenicom da je Crna Gora u sastavu NATO alijanse. Kako danas iz ugla građanina BiH gledate na zbivanja u Crnoj Gori? Vidite li da se nešto pomjera ka boljem, ili je izrečena presuda našoj državi formiranjem ovakve vlasti  trajnijeg karaktera?

Ramusović: Vi ste već dali dio odgovora u vašem pitanju. Crna Gora je dio NATO-a, a Rusija pokušava da destabilizuije zemlje NATO-a i EU. Sve ovo što ste naveli treba posmatrati u širem polju. Refleksije koje mi osjećamo na Balkanu su dio ukupnog odnosa Rusije i Kine sa jedne, i EU, Amerike i NATO-a sa druge strane. U isto vrijeme traje kriza u Juznom Kineskom moru gdje rastu napetosti između Kine i Tajvana. Tako da Kini odgovara skretanje paznje sa Tajvana i razvlačenje kapaciteta Amerike na dva velika fronta, Istočna Evropa i Jugoistocna Azija. 

S.M.  Jasno je bilo da je rezultat pobjede koalicije koja je na vlasti u Crnoj Gori proistekao dobrim dijelom zahvaljujući podrsci značajnih EU država. Da li je nakon razumijevanja da su podržavali one koji ne cijene i ne prate EU vrijednosti, konačno prevladalo vjerovanje da se u Crnoj Gori mora napraviti drastičan zaokret kako bi se lokomotiva vratila na tračnice koje su je vodile ka članstvu u EU? Ako je tako, možemo li očekivati bolje vrijeme?

Ramusović: Sve će zavisiti od poslagivanja stvari na svjetskoj sceni. Ako se hladno posmatra politika iz perspektive Evrope, onda će oni gledati na situaciju da je stabilna sve dok nova većina ne dira u crnogorsko članstvo u NATO-u koje je za njih strateški važno.
S druge strane mi znamo sve nijanse dešavanja na terenu i svjesni smo namjera prosrpskih političara i SPC-a. Oni da mogu sigurno bi i izašli iz NATO-a. Apsolutno se slažem da EU propušta mnoge važne detalje i da ih može glava zaboljeti zbog toga. Crna Gora bi se morala pod hitno “pregrupisati” i vratiti na stari kolosjek na kojem se neće plesati sa SPC-om i očekivati nastavak EU integracija. Bolje vrijeme će zavisiti od ukupnih odnosa na širem polju Istočne Evrope. 

S.M. Da li je Evropa, a posebno tadašnja Trampova Amerika zanemarila jačanje desnih snaga u zemljama koje odlučuju o strategiji razvoja Evropa, ne shvatajući da ta opasnost može da uruši i samu krhku evropsku konstrukciju?

Ramusović: Tako je. Nije to samo Trampova Amerika nego uopšte današnja politika Amerike je malo zbunjujuća. Amerika je okrenuta ka Tihom okeanu i odnosu sa Kinom, a Balkan je vrlo moguće predat u EU ruke. Ja ne vjerujem da su Evorpljani na čelu sa Njemačkom u stanju riješiti stanje na Balkanu bez Amerike. Nijesu mogli ni devedesetih. Zato je važan odlučniji angažman Amerike jer Njemačka ima svoje interese sa Rusijom i tu može doći do dogovora koji ne odgovara proevropskim političarima na Balkanu. 

S.M. Koliko danas kleronacionalni korpus i jačanje četničke ideologije na prostorima bivše Jugoslavije, posebno na prostorima Crne Gore, Srbije i BiH mogu biti objektivna opasnost za međunacionalne i međuvjerske sukobe na ovim prostorima?

Ramusović: Oni su trajna opasnost bez obzira na trenutnu napetost. Ta ideologija je uvijek ispod površine i čeka priliku da izađe u javnost. Vučić je ultradesni nacionalista kao i Dodik, Dačić, Marković itd. Srbija je zajednički problem svih zemalja Balkana. Kratkoročno mogu napraviti neke rezultate, ali ipak mislim da su dugoročno u sukobu sa svim tokovima koji nas očekuju. 

S.M. Da li je Dodik opasnost za BiH i da li EU i Amerika imaju mehanizam da zaustave njegovu osionost i retoriku 90-tih godina minulog vijeka, koji mnogi na ovim prostorima smatraju otvorenim pozivom na uzimanje oružja u ruke?

Ramusović: Dodik je opasnost za Srbe prije svega, pa onda i za ostale narode i države u regiji. On je kriminalac kojem je jedini izlaz tenzija i sukob. Njega će Srbi smjestiti u zatvor, ne trebaju mu drugi. Amerika i EU imaju sve mehanizme da riješe situaciju na Balkanu u roku od mjesec dana, ali treba odlučnosti i vizije onih koji donose odluke. Dodik je direktni Putinov igrač, i na kraju će platiti cijenu ili će se srušiti svi principi Evropske unije, pa u konačnici i sama Evropa. 

S.M.  Vjerujete li da EU može da zaustavi divljanje srbijanske politike koja negira genocid u Srebrenici tako što će zaprijetiti sankcijama svima koji veličaju fašistička obilježja i negiraju najsramnije i najstrašnije zločine koje je svijet u 20 stoljeću vidio?

Ramusović: Kao što sam rekao, naravno da može. Ali pravo pitanje je koliko je evropskih zemalja desničarsko i kome sve to odgovara. Ako Evropa nije u stanju apsorbovati balkanske zemlje u svoj sistem, onda će taj karcinom fašizma sa Balkana izgristi Evropu iznutra. 

S.M. Možemo li na kraju zaključiti da će svijest ipak proraditi, pa makar ona dolazila i iz straha lidera politika koji bi da zaplaše građane kojima je odavno svega dosta, zveckajući oružjem kad im to zatreba za ostvarivanje boljeg izbornog rezultata?

Ramusović: Ja vjerujem da će proraditi svijest prije svega u Americi pa i Berlinu. Ako ne proradi onda slijede veliki problemi na zapadu, pošto su pogazili svoje principe. Danas se nigdje ne brane tako jako principi ljudskih prava Evrope kako je to slučaj u Bosni i Hercegovini. Ogromna većina podržava unaprijed sve što Evropa traži, ali sistem omogućava manjini od 23% Srba da blokiraju sve. Tako su oni blokirali integracije BiH u NATO i EU. To je sramota Evrope a ne Bosne i Hercegovine, jer se ljudi s pravom pitaju je li može mali diktator kakav je Dodik biti jači od Brisela i Washingtona. Kako sada stvari stoje, izgleda da može. Želim vjerovati da će se to promjeniti.

S.M. Oće li Evropa konačno progledati i dati jasne poruke da antifašizam nema alternativu i da će se žestoko obračunati sa svima koji ne poštuju univerzalne EU vrijednosti i standarde?

Ramusović: I ja se pitam hoće li. Evo, to sam pokušao odgovoriti u predhodnim pitanjima. Sad za sad je Evropa slijepa, a ja se nadam da će progledati.

3 KOMENTARI

 1. Srbija je svojim djelovanjem pokazala izkompleksiranost tzv. srpskoga svijeta i
  degradirajući je faktor šireg regiona !
  U Boki su remetilački elemenat, sa malo izuzetaka, posebno razni šiljegovići iz drugih djelova bivše Jugoslavije !
  Asimilaciju koju je pokušavao sprovoditi okupator tokom IIsv.rata , sada žele nametati
  razni nepoznati i nepriznati političari i
  popovi. Zajedno bi da prave nekakvi bantustan tzv.srpskog svijeta , sa raznim trabantima i puhalima , uvučenim u ovaj prostor kroz blisku prošlost !
  Primjer galamdžijskog drukanja je veliki
  drekavac Jordan Drinjak i sl.elementi,
  koji su vječiti negatori Crne Gore!

  • Iskompleksirani ste vi fićfirići koji se nizašta ne pitate..Nećeš ti da određuješ ko je “remetilački faktor” jer ako ti ne odgovara, idi tamo gde je bolje. Možda takvi kao što si ti “remete” nekog drugog…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.