Etički kodeks poslanika u Skupštini CG mrtvo slovo na papiru

1
Andrija-Pura-Popović

Andrija Pura Popović

 Andrija Popović

Ružne riječi, uvrede, uličarski žargon vladaju crnogorskim parlamentom, mjestom koje bi trebao i morao biti uzor za civiliozovano ponašanje, argumentovano sučeljavanje i iznošenje različitih stavova i mišljenja.

Dio poslanika najvišeg organa vlasti u državi Crnoj Gori naprosto se nadgornjava serijalom najgorih izraza i poređenja, koje čisti um teško da može smisliti.

Poslanika Andriju Popovića, predstavnika liberala u parlementu i jednog od članova radne grupe na izradi etičkog kodeksa poslanika, pitali smo za komentar i do kada će se skupštinski život u poslaničkim klupama  odvijati na ovaj krajnje primitivan i neprimjeren način.

Crna Gora je dugo bila lider u regionu po kulturi dijaloga i ophođenja u parlamentu i uzor drugima.

U posljednje vrijeme, jezik uvreda i mržnje dominira u crnogorskom parlamentu, nimalo slučajno, jer su ga naturile retrogradne, desne snage misleći da je to dobra strategija u predizbornoj kampanji i da će na taj način vezati dio birača za sebe.

Ne postoji ni strah od sankcija zbog takvog nedoličnog ponašanja, jer su etički kodeks poslanika i poslovnik  Skupštine CG mrtvo slovo na papiru.

Gotovo i da ne postoje kaznene odredbe a i ono što postoji se ne primjenjuje, kazao je Popović, za Skala radio.

Na žalost nedolično ponašanje u parlamentu, Popović očekuuje i u nastavku, do oktobarskih parlamentarnih izbora i smatra da će biti sve gore kako se bude primicao dan izbora, iako danas izgleda da ne može biti gore nego što jeste.

Na pitanje Skala radija zašto se u slučajevima neprimjerenog ponašanja ne oduzima riječ poslanicima i zašto se ne udaljavaju sa sjednice, Popović je podsjetio da je on učestvovao u izradi etičkog kodeksa koji je urađen po uzoru na kodeks evropskog parlamenta.

Na kolegijumu predsjednika Skupštine CG prije godinu ipo taj i takav tekst je potpuno promijenjen i gotovo sve kaznene odredbe iz tog teksta su izbačene.

Upravo  zbog toga Popović nije podržao takav kodeks.

Međutim, postoje neki mehanizmi koji bi mogli da se upotrijebe kao što je oduzimanje riječi čak i izbacivanje takvih poslanika.

To se ne primjenjuje, valjda iz straha da će to dovesti do još većih sukoba i kulminacije u Skupštini, mišljenja je Popović.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]