EU donirala Kliničkom centru 90 hiljada zaštitnih maski

0

Klinički centar Crne Gore dobio je 90 hiljada zaštitnih maski, koje je donirala EU u okviru EU Mehanizam za civilnu zaštitu, na zahtjev Crne Gore, saopšteno je iz EU infro centra.

Vrijednost donacije, koja je dopremljena iz Grčke, iznosi 360 hiljada eura. Ranije je dopremljen i kontingent pomoći iz Slovačke, koji sadrži 15 hiljada PCR testova, 1.000 peškira i 120 ćebadi.

“Ovo je još jedna u nizu potvrda da EU nije zaboravila Zapadni Balkan. Naprotiv, dokazuje da je spremna da kroz razne instrumente daje doprinos u prevazilaženju problema vezanih za pojavu korona virusa na ovim prostorima. Donacija u vidu 90.000 maski FFP2 u vrijednosti od 360 hiljada eura pomoći će zaposlenima u KCCG da na sigurniji i bezbjedniji način rade zahtjevne i teške poslove, pomažući svima onima kojima se pruža medicinska pomoć u ovoj ustanovi”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Prilikom uručenja donacije

Troškove nabavke, skladištenja i transporta medicinske opreme u potpunosti finansira Evropska komisija. EU koordiniše i sufinansira transportne troškove svih isporuka putem EU Mehanizma za civilnu zaštitu.

“EU nastavlja da pomaže usmjeravanje pomoći za borbu protiv pandemije, unutar EU, ali i u susjednim zemljama koje se takođe bore protiv koronavirusa. Zahvaljujem se državama članicama i državama učesnicama na njihovoj solidarnosti u ovom ključnom trenutku”, rekao je evropski Komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović navodi da je riječ o još jednoj u nizu donacija koja je u Crnu Goru stigla sa relevantnih evropskih adresa, a koju je MUP opredijelio za KCCG.

“Zahvalni smo na tome, jer se na taj način potvrđuje da država prepoznaje svu težinu i složenost poslova koje obavljamo mi u Kliničkom centru boreći se za zdravlje svakog pacijenta”, kazala je Radulović.

Maske je uputio Generalni sekretarijat civilne zaštite Grčke, u okviru Mehanizma civilne zaštite Evropske Unije. Medicinske maske su poslate iz grčkih rezervi sanitetskog materijala, kao podrška naporima koje ulaže prijateljski narod Crne Gore u suzbijanju pandemije COVID-19. Uručenju pomoći Kliničkom centru prisustvovali su ambasador Grčke u Crnoj Gori Panayotis Partsos, generalni sekretar ministarstva zdravlja Veljo Čađenović i generalni direktor Direktorata za vanredne situacije  Mirsad Mulić.

“Suočavanje sa pandemijom obavezuje na solidarnost među narodima. Svi moramo nastaviti borbu protiv ove savremene prijetnje i poštovati univerzalne ljudske vrijednosti uzajamne podrške i saosjećanja. Ovo je zajednička borba, a zajednički je i cilj. Grčka je uz Crnu Goru”, zaključio je Partsos.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].