Evropska omladinska kartica i za mlade u Kotoru

1
Katica Brkanović

Odbornici SO Kotor su na prošloj sjednici usvojili Odluku o Lokalnom akcionom planu za mlade 2020-2021 i pohvalili detaljan pristup Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, uvažavajući potrebe mladih koji su aktivno učestvovali u izradi ovog važnog dokumenta.

Katica Brkanović savjetnica u ovom Sekretarijatu je za Skala radio podsjetila i na veoma važan nacionalni projekat koji tretira omladinsku politiku.

Opština je podržala projekat NVO „Koltrina“ i projekat NVO „Centar za omladinsku edukaciju“ pod nazivom „Mapiranje kulturnih ruta“ i postala je partner na lokalnom nivou nacionalnom projektu koji se zove Evropska omladinska kartica.

Generalni pokrovitelj ovog projekta je Ministarstvo sporta i mladih CG koji će biti veoma značajan za mlade.

Sekretarijat će, ne samo jednu godinu, već i svih narednih, kroz ovaj projekat nastojati da omogući mladima opštine Kotor participaciju.

Radi se o kartici koja predstavlja benefit karticu za mlade u Crnoj Gori koja omogućava svim crnogorskim građanima uzrasta od 13 do 29 godina da koriste preko 130 popusta u našoj zemlji i preko 70.000 popusta u čitavoj Evropi.

Brkanović objašnjava da će se prvo raditi brendiranje kartice, a opština Kotor će, kako kaže, biti jedini UNESCO-v grad koji će učestvovati u Evropsku omladinsku acocijaciju.

Kartica će biti besplatna. Dobija se jednostavno i naručuje se putem kontakta forme na web sajtu i na društvenim mrežama gdje je sve objašnjeno.

Pored Evropske omladinske kartice Sekretarijat će kroz pomenuti projekat pridružiti opštinu Kotor već postojećim gradovima u okviru Evropske kartice.

Izradiće se web sajt za potrebe Omladinskog kluba Kotor, a u okviru ovog projekta biće organizovani kursevi italijanskog i engleskog jezika za mlade i obuke za mlade koje će raditi stručni tim.

Neke od tema koje će biti na obuci su poželjne profesionalne kompetencije za rad u kulturnoj sferi, bezbijednost ličnih podataka pri korišćenju društvenih mreža, jačanje i razumijevanje asertivnog ponašanja, zatim kreiraj svoj kulturni brend u par koraka, finansiranje biznis ideja, patentiranje inovativne poslovne ideje i mogućnosti finansiranja.

To su sve teme za koje su mladi pokazali interesovanje, podsjetila je naša sagovornica.
U sklopu projekta biće uspostavene kulturne rute, odnosno info pultovi, gdje će mladi, kroz kurseve koji će trajati 4 mjeseca, moći da prezentuju, ne samo Evropsku omladinsku karticu, nego i kulturne prograjme koje će se dešavati u gradu.

Na naše pitanje našto se odnose popusti kada je u pitanju Evropska omladinska kartica, Brkanovićeva je kazala da su istraživanja pokazala da se popusti odnose na prevoz, ulaznice za npr. gradske bedeme, članarinu u sportskim klubovima i tome slično.

Ovo, objasnila je ona, u svijetu funkcioniše i svi korisnice Evropske omladinske kartice imaju popuste.

Imaće i naši korisnici kada se pridružimo ovoj kartici, zaključila je ona.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].