Evropski standardi obrazovanja i liječenja u kotorskom Resursnom centru

0

Miro Brajić

Miro Brajić

U skladu sa novim zakonom o školovanju djece sa posebnim potrebama, nekadašnji Zavod za gluvu djecu u Kotoru postao je Resursni centar, kao i sve slične ustanove u Crnoj Gori, kao baza i pomoć redovnim školama tamo gdje je inkluzivno obrazovanje, podsjetio je za Skala radio Miro Brajić, pomoćnik direktora ovog Centra.

U novoj nastavnoj godini u Resursnom centru je jedno odjeljenje sa sedmoro pretškolske djece koje radi periodično, što znači da  djeca dolaze sa roditeljima i borave po 15 dana radi obavljanja audiološkog i logopetskog tretmana.

U Osnovnoj školi Resursnog centra u Kotoru je osam odjeljenja ove godine, a u Srednjoj stručnoj školi 9, i to osam odjeljenja za treći stepen stručne spreme i jedno za djecu sa kombinovanim smetnjama, gdje  pored oštećenja sluha i govora postoji i laka mentalna reterdacija, objašnjava Brajić.

Što se tiče profila zanimanja u Srednoj stručnoj školi to su dva prva razreda frizera, kuvara i automehaničara, kao i prodavca i mesara.

U skladu sa reformom programa u protekle dvije godine urađeno je 6 novih programa za Srednju školu i to za frizere, kuvare, operatere u grafičkoj oblasti, krojače, prodace i automehaničare.

Djeca sa oštećenjima sluha i govora do 11.  septembra u okviru škole u prirodi nalaze se na Ivanovim koritima, rekao je Brajić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].