Fabrička podešavanja neuspjelosti 

6

Piše: Meliha Meli Ramusović

Uprkos kreativne razuzdanosti u nesnalaženju, ovoj izvršnoj vlasti ne uspijeva čak ni da bude glavni krivac krize sopstvene vladavine u Crnoj Gori danas. I to što ne uspijeva da polaže pravo makar na usješno autorstvo sopstvene neuspjelost , zaslužuje jednu ekspertsku analizu ( za koju ovaj tekst nema dovoljno apostolsih predispozicija).

Koalicioni kapacitet DPSa, ipak će, izgleda, uzeti titulu glavnog krivca za ekspertski neuspjeh. I to svejedno da li će taj kapacitet biti iskorišćen kao konstitutivni elemenat nove vlasti ili kao elemenat objedinjavanja svih onih, koji će na sve pristati, samo da Đukanovićeva partija više nije vlast.

Toliko pominjani, analizirani, željeni ili neželjeni, saveznički potencijal DPS-a , tema je koja se, inicijalno znaveno prepoznata kao ključna,  uporno zatim ponavlja u politici, poput neke pjesme koju je nemoguće izbaciti iz glave, uprkos njene kičaste uprošćenosti ( ili upravo zbog nje).

I baš kao i u toj, za dobar ukus okupatorskoj situaciji, previđa se jedno od glavnih svojstava koalicionog kapaciteta te partije zdravog i nezdravog tkiva. A to je, da kapacitet za nove i stare veze družine  koja se decenijama poigravala sa našom budućnošću, a prečesto i sa pameću, nije problematičan zbog onoga što mu nedostaje, već zbog onoga što kao mogućnost, nosi u sebi. Čak i ovako manjkav kakav sada jeste.

A to je ona tišina u centru političkih analiza –  koalicioni kapacitet DPS-a da vlada zajedno sa DF-om. Zajedno za nekakvu retrospektivnu budućnost. Kompatibilnost dvije partije koje okupljaju glasače dva dijametralno suprostavljena pola, koalicioni potencijala dva sistema različitih interesno-identitetskih predznaka, ali sličnih scenarija političkog spektakla i istog porijekla, ideološkog i političkog. Istog fabričkog podešavanja, rekli bi IT I ini eksperti rialiti debata.

A, iako je s aspekta demokratije krajnje problematičan, taj prećutni koalicioni kapacitet dva najopasnija igrača na našoj političkoj sceni, on u sebi ipak  nosi  i mogućnost za ukidanje mnogih naših neuspjelosti. Naročito onih koji se tiču duboko podvojenog društa koje se  guši u sopstvenom  identitetskom bogatstvu.

Taj koalicioni kapacitet , naravno, ostaće neiskorišćen sve dok se na političkoj sceni ne pojavi ideja koja će nadigrati dominantnu bezidejnost aktuelno politike. Nadigrati političku strategiju koja prvenstveno profitira na podjelama i manipulacji strahom i bijesom.

Tek ta vrsta svojevrsne egzistencijalne  prijetnje i za DPS i za DF, omogućiće da bude ono što biti ne može.Savez iz kojega niko ne može izaći isti. Crna Gora naročito ne.

A da li je to moguće, pitanje je za one svakojake sile koje stoje iza fabričkih podešavanja. Manje ili više nebeske.

6 KOMENTARI

  1. Dobar tekst samo što nije za široke narodne mase jer je na žalost dobar dio ovog naroda polupismen, odnosno na niskom nivou svijesti i obrazovanja.

    • Kobila instalirala trojanskog cavala, a ob0je je instalirala kavalerija SPC kurije !
      Ipak Mi u Boga ne vjerujemo !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]