Fakultet za crnogorski jezik i književnost: Opasne laži i insinuacije Vesne Bratić

0

Crnogorska javnost imala je danas prilike kroz odgovore na poslanička pitanja uvjeriti se još jednom u bezgraničnu mržnju Vesne Bratić, ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost kao jednoj od ključnih javnih ustanova koja promoviše i izučava crnogorski jezik, književnost i kulturu.

Zahvalni smo uvaženim poslanicima opozicije koji su postavljenim pitanjima izveli ministarku na “čistunac”, kako bi to rekao njen premijer, saopštila je Uprava FCKJ.

“Ne osvrćući se na sve pojedinosti koje je gospođa ministarka iznijela u crnogorskome parlamentu, skrenućemo pažnju na nekoliko detalja. U odgovoru na pitanje što misli o dosadašnjem radu FCJK ona je izdvojila knjigu Savića Markovića-Štedimlije o Njegošu želeći time obmanuti javnost kako FCJK zastupa pogrešne političko – ideološke stavove toga autora, iako je riječ o njegovim studijama o Njegošu koje prati opsežan predgovor jednoga od utemeljivača savremene montenegristike Danila Radojevića, u kojem je razjašnjeno sve ono što Bratićka pokušava prišiti Fakultetu”, navode u FCKJ.

Drugi autor, dodaju u Upravi FCKJ, koji je zasmetao gospođi ministarki jeste uvaženi profesor i akademik Milorad Nikčević koji u kolumnama raskrinkava neofašističku i pseudoreligijsku politiku kojom se crnogorski jezik predstavlja kao nepostojeći jezik, crnogorska nacija kao produkt etnoinženjeringa, a Crnogorci kao Đilasova kopilad izašla iz Brozova Jajca, volovi i sl.

“Čudeći se navodno odakle u izdanju FCJK knjiga akademika Vukića Pulevića iz oblasti onomastike, tj. knjiga o narodnim nazivima biljaka, gospođa ministarka Pulevića kao naučnika svjetskoga renomea naziva čovjekom “bez referenci”. Istina, ni Pulević kao ni drugi autori s kojima je sarađivao i sarađuje FCJK nemaju reference do kojih drži gospođa ministarka – niko od njih nije ni kleronacionalist ni vjerski fanatik ni negator vrijednosti savremenoga crnogorskog društva”, ističe se u saopštenju Uprave FCKJ.

Prema njihovim riječima nakon što nas je prije nekoliko dana ministar pravde u Vladi Crne Gore obavijestio da nema dokaza da se u Srebrenici dogodio genocid te da on ne priznaje odluke međunarodnih sudova, time pokazajući svoj odnos prema Bošnjacima, danas je ministarka Bratić u ime Ministarstva PNKS pokazala i odnos prema Albancima. (Nije propuštila ni pitanje o srebreničkome genocidu da okarakteriše kao populističko, odbijajući da se povodom njega izjasni.)

“Naime, jedna od četiri sporne tačke u radu FCJK koje je izdvojila jeste Leksikon albanskih lingvista autora Artana Hadžija i Tefe Topalija, a riječ je o knjizi koja je produkt međunarodne saradnje naše ustanove s odgovarajućim ustanovama iz suśedne Albanije. Ono što bode oči našoj ministarki – nama čini čast! Kao javna ustanova multinacionalne države čiji su Albanci značajan i autohton narod, bilo nam je zadovoljstvo i čast da s ustanovama nauke i prosvjete Albanije zajednički objavimo taj leksikon. U bogatoj izdavačkoj produkciji FCJK to nije jedina knjiga koja izlazi iz oblasti montenegristike, ali je jedina iz oblasti albanologije. Zato je među takvim knjigama jedino ona koje je produkt crnogorsko-albanske saradnje povrijedila suptilna nacionalna ośećanja predstavnice srpskoga svEta u Vladi Crne Gore”, naglašavaju u FCKJ.

Dalje dodaju da kako gospođa ministarka reče u Skupštini ona voli stvari nazvati pravim imenom, u njenom maniru odgovorićemo joj i ovo.

“Odbacujemo kao gnusnu laž da Fakultet za crnogorski jezik i književnost nikad dosad nije predavao godišnje finansijske izvještaje niti godišnji finansijski plan. FCJK je i izvještaje i plan dostavljao redovno onoj ustanovi kojoj je bio dužan da ih dostavi, a to je Ministarstvo finansija. Što se tiče najavljenih revizora koji će kontrolisati poslovanje i rad FCJK, biće nam zadovoljstvo ustupiti svu dokumentaciju na uvid – isključivo u skladu sa zakonskom procedurom – onim revizorima koje nam pošalje ustanova koja je zadužena za taj posao, ali ne i nelegalnim revizorima koje neka ministarstva šalju u pohode na ustanove koje su predmet političkih obračuna i skandaloznoga političkog revanšizma aktulene Vlade”, ističu u FCKJ.

Što se pak, kako napominu, tiče podatka da je MPNKS ispunilo svoje obaveze prema FCJK, obavještavaju crnogorsku javnost da je i to još jedna od lažnih informacija jer do dana današnjega martovska mjesečna rata za funkcionisanje FCJK nije uplaćena – uprkos zakonskoj obavezi toga Ministarstva.

“Dakle, ne plate – kako to obmanjuje ministarka, nego novac za funkcionisanje FCJK. Poručujemo još jednom da nećemo nijemo trpjeti politički revanšizam ženskoga četnika u ulozi ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta niti se prepasti evidentnoga političkog revanšizma s krajnjim ciljem nestanka Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. O tome ćemo izvijestiti relevantne međunarodne adrese, ali i pružiti organizovan zakoniti otpor svim daljim pokušajima nasrtanja na FCJK. Gospođo ministarka i ostali izdajnici ustavnih vrijednosti crnogorskih, spremno vas čekamo”, zaključuju u FCKJ.

Bratić: Fakultet za CG jezik neće biti ukinut, volim i priznajem Crnu Goru

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]