Fakultet za pomorstvo od 1. februara nosilac projekta na jačanju turističke ponude i održivosti prirodne i kulturne baštine jadranske regije

0
prof. dr Špiro Ivošević

Nakon neradnih prazničnih dana, od ponedjeljka 11. januara počinje radni proces i ispitni rok na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, kao i u svim nastavnim jedinicama Univerziteta Crne Gore.

Ispiti će se odvijati do 14. februara po mjerilima i pravilima u skladu sa COVIDom-19.

To će svakako biti izazov, jer će na Fakultetu biti veći broj studenata, ali uz sve preporuke nadležnih, počev od mjerenja tjelesne temperaturem, do distance kako bi se studenti i profesori zaštitili od infekcije, saopštio je dekan ovog fakulteta Špiro Ivošević, gostujući u emisiji „Skalin parapet“ Skala radija.

Tokom čitavog dana, od jutra do večernjih sati, biće organizovani ispiti kako bi u učionicama studenti bili podijeljeni u manje grupe.

Olakšica su i dvije nove računarske učionice koje je menadžment Fakulteta obezbijedio u ranijem periodu, što će omogućiti da veći broj studenata provjeru znanja obavi elektonski, kao i u već postojećem računarskom centru, koji zbog pandemije ne može da primi više od 15 studenata, naveo je Ivošević.

Kada je riječ o nastavnom procesu, on će početi u drugom semestru 14. februara, a postoje najave zbog specifične situacije vezane za pandemiju, da će biti i dodatnih ispitnih rokova, rekao je on.

Organizacija nastavnog procesa i dalje zavisi od epidemiološke situacije, ali je ovaj fakultet još od prošlog ljeta spreman na sto posto izvođenje nastave elektronskim putem.

“Počinju i aktivnosti na pripremi za akreditaciju koja je 2022. godine, pa će se revidirati i dopunjavati nastavni planovi, a radiće se i određene izmjene, kako na osnovnim tako i na master i na doktorskim studijama. Posebno se ovo odnosi na inovativnost nastavnih planova i programa”, podsjetio je Ivošević.

On je istakao da su nauka i istraživanje od poesbnog značaja za ovu visoko školsku ustanovu.

Fakultet za pomorstvo u Kotoru je lider kad se tiče 19 fakultetskih jedinica na Univerzitetu Crne Gore po broju projekata i po prihodima koje će ostvariti.

Tokom ove godine Fakultet za pomorstvo počinje sa projektom pod nazivom “Razvoj zajedničkog regionalnog programa master studija iz oblasti zaštite i upravljanja morskom sredinom”, koji će trajati do 2024. godine.

Ovaj projekat Fakultet za pomorstvo će realizovati zajedno sa univerzitetima u Ljubljani, Kadizu i Azurnoj obali, a odnosi se na unapređenje tehničkih i ljudskih resursa u visokom obrazovanju i povezivanje učesnika u preventivnom djelovanju i proaktivnom rješavanju problema za južni dio Jadranskom mora, najavio je Ivošević.

Suština projekta je pokretanje master programa na engleskom jeziku iz oblasti zaštite i upravljanja morskom sredinom, objasnio je dekan.

On je izdvojio i IPA projekat povezivanja sa društvenom zajednicom, a to je zaštita podvodnog nasljeđa koji se  izvodi od prošle godine kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude.

Ovaj program  Fakultet za pomorstvo iz Kotora realizuje sa Fakultetom u Splitu i Hrvatskim Pomorskim muzejom.

Još jedan projekat čiji je nosilac iz Crne Gore Pomorski fakultet Kotor, a iz Hrvatske Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba, startuje 1. februara.

U ovaj projekta je uključena i Turistička organizacija Kotor i TO Stari Grad iz Hvara.

Odnosi se na jačanje turističke ponude i održivog kretanja prirodne i kulturne baštine jadranske regije, naveo je Ivošević.

“U okviru toga, TO Kotor i Pomorski Fakultet će dobiti značajna finansijska sredstva od preko 100.000 eura, kroz elektična bicikla, solarna napajanja, autobuska stajališta, a studenti će dobiti i kajake što će intenzivirati turističku aktivnost na priobalnom putu u Dobroti. Ovo tim prije ako su uzme činjenica da je Institut za biologiju mora obezbijedio akvarijum što je nova ponuda u turističkom i obrazovnom smislu”, rekao je dekan.

Fakultet za pomorstvo prepoznat je i po realizaciji savremenih projekata vezanih za međunarodnu saradnju, sve u cilju unapređenja obrazovnog procesa naših studenata u korak sa savremenim svijetom, poručio je Ivošević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]