FAŠINADA U PERASTU – običaj koji traje 600 godina

0

Fašinada

U organizaciji Društva prijatelja grada Perasta i Festivala gudača, 21 jula 2021 godine u Muzeju grada Perasta, noć uoči Fašinade, biće održan program pod nazivom ,,Kulturna baština grada Perasta – veče poezije, muzike, tradicije“. Povod je organizovanje tradicionalnog običaja koji se u Perastu održao  šest vijekova bez prekida, sve do današnjih dana. ,,Želimo da kroz afirmaciju kulturne baštine i vrednovanja našeg kulturnog naslijeđa damo doprinos kulturnom razvoju i unapređenju turističke ponude Boke Kotorske. Crna Gora kao mediteranska zemlja, u obavezi je da svoje turističku ponudu plasira prije svega na kulturnom bogatstvu i naslijeđu koje u spoju sa prirodnim okruženjem čini neraskidiv ambijent i posebnu cjelinu. Perast je poslednjih godina prepoznat kao destinacija svjetskog glasa a  taj ugled je stekao isključivo zahvaljujući graditeljskoj ljepoti , kulturno istorijskim vrijednostima i prirodnim faktorima. Slojevi kulturnog taloženja sačuvali su i izdvojili Perast kroz duh visoko razvijene sredine koji je sačuvan i danas traje. Očuvanje i stalno podsjećanje na ugled, moć i znanje, vrijednosti su koje i mi danas ističemo i na njih podsjećamo“ – poručuju organizatori.

Pred zalazak sunca, 22 jula ove godine po šeststoti put, barke pune kamenja i okićene jablanovim granama, će se vezati ,,fašom“ i zaploviti ka otoku Gospe od Škrpjela. U njima će biti samo muškarci koji će zapjevati tradicionalne bugarštice poput ,,Oj vesela veselice“ i ,,Dvoje mi drago zaspalo“ a peraštanke će ih pozdravljati sa obale. Fašinada od 2013 godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore.

U  programu učestvuju: Tina Braić Ugrinić i Marina Brainović – Društvo prijatelja grada Perasta, Marina Dulović – Festival gudača, Milica Zdravković – sopranistkinja i u ime ustanove OJU ,,Muzeji – Kotor, koja je partner događaja, arhivistkinja Jelena Čečur.

Program počinje u 21 sat u Salonu na prvom spratu Muzeja grada Perasta, saopštava za portal Radio Skala profesorica Marina Dulović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.