Festival gudača odisao ljepotom i sjajem baroknog Perasta

0

XII Festival gudača u Perastu  završen je u subotu 21. avgusta , solističkim koncertom violončelistkinje Mije Risteljić uz klavirsku saradnju Nade Majnarić. Festival je trajao od 14. do 21.avgusta, u organizaciji NVO,,Bocche di Cattaro“. Kao i prethodnih godina, manifestacija je imala nekoliko segmenata iz domena klasične muzike, edukacije i kvalitetne kulturne ponude. Pratile su ga  master class radionice za gudačke instrumente (violinu, violu, violončelo, kontrabas, kamernu muziku i orkestar), koncerti profesionalnih muzičara i polaznika radionica i edukativna predavanja.

Na samom početku programa publici u Muzeju grada Perasta predstavili su se Isak Haračić, violončelista i Sonja Marković, pijanistkinja a na programu su bila djela Sen Sansa i Bulanžera. Publika je toplim aplauzima podržala umjetnike koji su svojim nastupom i energičnim izvođenjima zvanično otvorili XII Festival gudača.

Tokom osam dana trajanja, master class radionice su održali istaknuti pedagozi i afirmisani umjetnici: Maja Jokanović, Vujadin Krivokapić i Miša Berkut za violinu, Aleksandar Latković i Georg Baich za violončelo, Zoran Zakrajšek za kontrabas i kamernu muziku a Davor Novak i Sonja Marković su dali klavirsku podršku polaznicima, učenicima i studentima. Svoj napredak, talenat i kreativnost, oni su predstavili na dva koncerta polaznika koji su održani u Muzeju grada Perasta i na terasi Hotela Iberostar.

Edukativnu radionicu pod nazivom ,,Muzika – moj svijet“ održala je psihološkinja Jovana Dulović.

Festival je protekao u uzvišenoj atmosferi stvaranja, muziciranja , kvalitetnih izvođenja pažljivo selektovanih programa i u duhu dobre energije i druženja.   ,,Jedan od glavnih ciljeva Festivala gudača je da pružimo svu pomoć našim mladim umjetnicima kako bi dosegli svoj puni potencijal i predstavili svoje mogućnosti. Kroz naše radionice, kamernu muziku i orkestarske projekte, trudimo se da proširimo njihove vidike a uz brižljivu podršku i nadzor profesora rezultati su veoma očigledni. Nastavićemo tako da radimo i u godinama koje su pred nama, dijeleći u zajedništvu vjekovne darove kulture i umjetnosti koje su Perast oblikovale i dovele do statusa i ugleda koji danas ima. Zahvaljujemo Opštini Kotor na podršci koju nam pruža kao i prijateljima:  Župni ured Perast, To Kotor, OJU Muzeji, CKB, Osnovna škola ,,Veljko Drobnjaković“ i drugi – poručuju organizatori.

Ostat ćemo vjerni našem pravcu, jer smatramo da jedino uz kulturu i umjetnost možemo ostati autentični i prepoznati kao Festival dobre energije i kvalitetnog napretka“ – poručuju organizatori.

Svi programi su održani u skladu sa  važećim mjerama i zaštite u cilju suzbijanja  Covid-a, kazala je za portal Radio Skala Marina Dulović, predsjednica NVO ,,Bocche di Cattaro“.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.