Filip David: EU povlači poteze koji liče na gašenje vatre benzinom

0
Filip David

Evropska unija odlično vidi i razumije odnose na Zapadnom Balkanu, ali nema ideju kako da riješi postojeće probleme. Zato povremeno povlače poteze koji liče na gašenje vatre posipanjem benzinom, ocijenio je književnik Filip David, gostujući na Gradskom radiju.

“EU se sve više pretvara u birokratizovanu organizaciju, koja ne može da pronađe prava rešenja, nema prave pregovarače ni lidere, koji bi bili u stanju da iznesu neke prave prijedloge i da stanu iza njih i budu dostojni. “Gašenje požara benzinom” tačno izražava ono što se ovde može dogoditi ukoliko samo jedna varnica kresne u nekom trenutku. To bi dovelo do požara na Zapadnom Balkanu, koji se onda može proširiti na Evropu, a, plašim se, i na čitav svet”, smatra David.

Vlast u Srbiji miješa se u unutrašnja pitanja Crne Gore, a stav opozicije prema ovom pitanju, smatra David, ostaje nejasan.

“Neke opozicione stranke podržavaju promjenu vlasti u Crnoj Gori, dok se druge ne izjašnjavaju. Jedan broj intelektualaca ustao je 2019. godine protiv satanizacije Crne Gore i Crnogoraca, ne radi odbrane jedne ličnosti – Mila Đukanovića ili nekog njemu bliskog – već jer su, kako kaže, smatrali da se udara na temeljne vrijednosti savremene Crne Gore – antifašizam i evropski put. Srpska pravoslavna crkva ne može”, kaže David, zbog njene političke istorije, biti nosilac promjena.

“Treba znati političku istoriju SPC. 1935. godine vladika Nikolaj Velimirović, koji je duhovna vertikala te crkve, rekao je da je veliki vođa nemačkog naroda, Adolf Hitler, jedini shvatio na pravi način učenje Svetoga Save. Kasnije, 1937. godine patrijarh Varnava hvalio je Hitlera govoreći da je veliki vođa. Kada je riječ o evropskom putu, vladika Nikolaj je svojevremeno izjavio da je Evropa katastrofa i da Srbija i Jugoslavija treba da se udalje od Evrope”, pojašnjava David.

Imajući sve to u vidu, kaže, nameće se pitanje šta će biti nova politika Crne Gore.

“Pitanje je da li će evropske vrijednosti antifašizma ostati dominantne i da li će evropski put ostati ključna odrednica u spoljnoj politici Crne Gore. Ta dva elementa u politici Crne Gore smo podržali i sada sa strepnjom očekujemo šta će se dogoditi”, rekao je David.

Nije, naglašava, upoznat sa podrškom koju je Nina Ofner Bokan, predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, pružila ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću, ali za takav potez ne može da nađe opravdanje.

“Sećamo se da je, za vreme Miloševićeve vlasti, jedan deo Jevrejske zajednice podržao Miloševića. Stvoreno je Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva, koje je dalo veliku podršku Miloševiću. Pružanje podrške ministru Leposaviću mogu jedino da protumačim potrebom Jevrejske zajednice i onih koji je vode da budu bliski vlasti. Postoji kod njih strah da biti protiv vlasti ili se mešati u politiku na neki drugi način može naneti štetu Jevrejskoj zajednici. Verujem da je takav stav pogrešan, ali ne bih se u to mešao, jer ne znam razloge koji su nagnali jevrejsko udruženje u Crnoj Gori da podrži nešto što se teško može podržati”, ističe književnik jevrejskog porijekla.

Volio bi, kaže, da objavi još jedan roman i jednu zbirku priča.

“Nedavno sam napunio 80 godina. U tim godinama obećavati takvo nešto ne bi bilo dobro i uvek je pitanje da li se može realizovati. Ako bude sreće i još dobrih dana za pisanje, nadam se da će izaći jedan roman na kojem radim“, zaključuje David.

aktuelno

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]