Formiran predmet povodom prijave protiv MCP i Joanikija o navodnom prikrivanju slučajeva pedofilije

1

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet na osnovu podnijete krivične prijave od strane NVO Montenegro International, a protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe, odgovorili su Standardu iz SDT.

”Predmet se nalazi u fazi izviđaja, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, navodi se u odgovoru SDT.

NVO Montenegro International podnijela krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija za prikrivanje pedofilije

Podsjetimo, NVO Montenegro International saopštila je da je podnijela Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog slučaja prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe.

Oni su još kazali da su uz krivičnu prijavu dostavili knjigu bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, čiji izdavač je MI, kao i tekstove iz medija u proteklom periodu.

Kako se navodi u saopštenju NVO MI, najviši crkveni funkcioneri SPC dugi niz godina znali su o slučajevima pedofilije i podvođenja unutar ove vjerske organizacije, međutim sve istrage su uvijek završavane na isti način.

”Dva slučaja koja su najviše potresla SPC su slučajevi vladika Kačavende i Pahomija, koji i pored svih dokaza nisu osuđeni. Recimo, Pahomije je u žižu javnosti dospio nakon optužbi za seksualno zlostavljanje dječaka. Nakon nekoliko godina suđenja, u dva od četiri predmeta je nastupila apsolutna zastarjelost, dok je u preostala dva oslobođen krivice usljed nedostatka dokaza”, piše u tom saopštenju.

A.T.

 standard

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]