Funkcionalno učenje kroz igru daje rezultate nasuprot reproduktivnom

1
predavanje: prof. dr Ranko Rajović

prof. dr Ranko Rajović

audio: prof. dr Ranko Rajović

Primjena medicine u pedagogiji NTC sistemom, tema je zanimljivog predavanja koje je u privatnom vrtiću “Osmjeh“ u Dobroti za roditelje, pedagoge, psihologe održao prof. dr Ranko Rajović sa Pedagoškog fakulteta iz Kopra.

Najstarija metoda koju treba mijenjati je reproduktivno učenje, učenje napamet.

Potrebno je mijenjati metode, ne plan i program, nego samo način rada koji treba da bude u skladu sa fiziologijom.

Treba djecu učiti da misle, to je funkcionalno znanje, a upravo smo u tome među najslabijima u Evropi, kazao je dr Rajović.

Program NTC je akreditovan u Crnoj Gori.

Na seminare dolaze učitelji i pedagozi, nauče nove metode, ali ne mogu tako lako da ih primijene, jer učitelji cijeli život rade po ustaljenim metodama.

Stoga je veoma važno u školama formirati sekciju za darovitu djecu koja rade NTC programi kada ga nauče to znanje prenesu vršnjacima i pomažu učiteljima.

Ovo su nova otkrića u medicini koja se uče na geo politici.

Primjera radi, objašnjava prof. Rajović, mi smo nekada govorili epohalna otkrića, a Slovenci govore stoljetna, što znači jedno u sto godina.

Koliko često danas imamo epohalna otkrića, pita se dr Rajović, “Jednom u dvije tri godine i moramo biti svjesni da vrijeme jako brzo prolazi”.

“Zato pitanje za sve koji rade sa djecom, što ako budemo imali dvadeset generacije nesposobne djece koja su se obrazovala pogrešnim metodama, učenjem napamet. Dijete kada nauči svoj maternji jezik do treće godine, već ima velike sposobnosti, zato što je najteže naučiti svoj maternji jezik. Samo je pitanje koje metode pružamo djeci i što smo ih naučili. Ako dijete učimo da trči unazad ono će misliti da treba da trči tako, a mnogo bi brže tržao kada bi ga okrenuli kako treba. Ako ga učimo da treba da uči napamet on misli da je to jedini način učenja, koji daje jako slabe rezultate”, objašnjenje je dr Rajovića.

Kroz igru treba razvijati misao i tako će se najlakše pamtiti, poručio je prof. Rajović.

Nakon Podgorice, Nikšića, Bara, Budve i u Kotoru u vrtiću “Osmjeh“ predavanje prof. Dr. Ranka Rajovića je primljeno sa velikim interesovanjem na veoma zanimljivoj radionici koju je održao uz primjere kako se pravilno uči, a samim tim brže pamti.

1 KOMENTAR

  1. Veoma zanimljivo a ne resavsko prepisivačka i bubetanje. Zato su nam djeca umorna od škole i često nezainteresovana.Oduševio me ovaj profesor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]