Galić: Mjere mogu biti samo rigoroznije, počela distribucija vakcina po domovima zdravlja

0
Igor Galić

Distribucija vakcina po domovima zdravlja počela je danas, te bi ljekari koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv koronavirusa trebalo da budu vakcinisani, kazao je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić.

On je za TV Vijesti istakao da su domovi zdravlja spremni za distribuciju.

Podsjetio je da je vakcinacija počela u subotu u Domu za stare u Risnu.

“Prvih 80 korisnika i zaposlenih su vakcinisani. Napravljeni su spiskovi osoba koje bi željele da se vakcinišu i u drugim prioritetnim grupama. Prije svega osim korisnika i osoblja u domovima za stare, tu su zdravstveni radnici koji rade na prvim linijama odbrane od covida”, kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, ekipe IJZ-a će danas u toku dana posjetiti Dom za stare u Pljevljima, gdje će se vršiti vakcinacija.

“Ostali zaposleni i štićenici staračkih domova i kolektivnih centara, pomenuću Komanski most, biće u narednom periodu vakcinisani, u zavisnosti od epidemiološke situacije. Treba da prođe određeni period da bi se mogla izvršiti imunizacija, ali vakcine su za njih ostavljene. Zdravstveni radnici koji sada ne primi vakcinu, neće biti zaboravljeni. Čim stignu nove vakcine, svi koji žele biće vakcinisani”, kazao je Galić, dodajući da je danas za zaposlene Kliničkog centra opredijeljeno 150 doza vakcine.

On je istakao da je potražnja vakcina velika, te da je za sada veći broj zdravstvenih radnika i štićenika staračkih domova koji bi da se vakcinišu, nego vakcina.

Koju vakcinu, bi građani trebalo da prime, Galić i podsjeća da će to najbolje znati izabrani ljekar.

“Najbolja je vakcina koja je dostupna ukoliko na nju  nema kontraindikacija”,  kazao je Galić.

Cilj je, kako kaže, da ne bude gužvi tokom imunizacije, pa je apelovao na građane da budu strpljivi i ne prave gužve.

“Svako iz prioritetnih grupa će biti putem sredstava javnog informisanja blagovremeno obavještavan. Postoji sistem koji će se primijeniti. Domovi zdravlja će primati pozive građana, ali će građani se prije toga putem medija informisati koja prioritetna grupa se vakciniše u toku koje sedmice. Grupe će se javljati, postojaće dva modela, ili preko kol centra ili preko aplikacije, koja će uskoro biti dosputna. Na taj način će se zakazivati vakcinacija”, objasnio je Galić.

Mjere mogu biti samo rigoroznije

Govoreći  Budvi i Tivtu gdje su najrigoroznije mjere, kazao je da se može reći da one daju rezultate, jer se broj oboljelih smanjuje, ali kako dodaje, još je rano govoriti.

Galić je pozvao građane drugih opština da se pridržavaju propisanih mjera, jer naredne mjere mogu biti samo rigoroznije, jer je “epidemija na visokom nivou”.

Istakao je da bi za druge opštine mogle da se uvedu mjere kao u Budvi i Tivtu, u zavisnosti od epidemioloških indikatora.

“Na osnovu podataka sa terena, za sada bi se moglo reći da se ide u pravcu da mjere mogu biti rigoroznije “, dodao je Galić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]