Galić: Neuvođenje lokdauna nema veze s izborima u Nikšiću

2
dr Igor Galić

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da neuvođenje totalnog zaključavanja nije uslovljeno lokalnim izborima u Nikšiću.

On smatra da su izbori u tom gradu, kao i svi prethodno održani, veliki epidemiološki rizik. Poručuje i da smo odavno zreli za potpuno zaključavanje.

“Što se tiče stučnog dijela, pogotovo IJZ, izbori u Nikšiću nijesu imali veze sa lokdaunom ili našim predlozima. Tako gdje sam ja učestvovao nije ni bilo rasprava oko izbora u Nikšiću”, kazao je on.

On je za TVCG rekao da je od strane epidemiologa predložen kompletan lokdaun.

“Ali s obzirom na to da je privreda jako ugrožena, oni koji su donosili odluku pretpostavim da su to imali u vidu i da pokušavaju da sačuvaju i taj vrijednosti koji je vrlo neophodan kod građana”, rekao je Galić.

On je pojasnio da su juče saopštene protivepidemijske mjere nastavak prethodno usvojenih, te da će one biti eventualno ublažene ili pooštrene zavisno od njihovog poštovanja.

Na pitanje može li se očekivati totalni lokdaun nakon izbora u Nikšiću, Galić je rekao da smo odavno zreli za potpuno zaključavanje.

“Što se tiče ljekara i epidemiologa, situacija je jasna. Ali stručni ljudi su i u drugom dijelu tima, tako da će se sve sagledavati sa različitih pozicija”, rekao je Galić.

On je upozorio da će sve mjere biti rigoroznije, ukoliko se ne budemo pridržavali osnovnih – ruke, maska i distanca.

Nigdje se u svijetu, kako je rekao, više ne zatvaraju granice, već je za ulazak neophodan određeni test.

“Neke zemlje traže da je star 72, neke 48, a neke 24 sata. Ove mjere su rigoroznije, jer je bez PCR-a bilo moguće ući iz mnogo više zemalja”, rekao je Galić.

Kazao je da je namjera da se sa komšijskim zemljama ne prekida transport roba, usluga i kretanje građana.

“S obirom da smo na najvećoj epidemiološkoj ljestvici po pitanju obolijevanja u regionu, a i nema toliko prelazaka granica, to je otprilike neko objašnjenje bilo”, rekao je Galić, navodeći da su djelimično ispoštovane preporuke struke.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]