Gdje god nađeš zgodno mjesto, tu drvo posadi

5

 

Dječiji savez Tivta i klub  Modni klub “Da Qui” organizovali su  akciju pošumljavanja na području Peana kako bi podsjetili na istu aktivnost koju su organizovali i prije desetak godina na tada opožarenom području.

Jučerašnja akcija je imala za cilj simbolično podsticanje javnosti na davanje doprinosa obnavljanju požarima uništene prirode ali je predstavljala i apel sugradjanima i gostima da budu obazrivi sa upotrebom vatre na otvorenom, posebno u ljetnjim mjesecima.

U akciji su učestvovali i učenici Srednje mješovite škole “Mladost”, a podržala je služba “Zelenilo” tivatskog “Komunalnog” i dipl. inženjerka hortikulture Tanja Krstović.

”Nalazimo se u dijelu Tivta gdje je nekada harao višednevni požar i sada se podsjećamo kako su Dječiji savez Tivta i Da Qui i tada , prije 15 godina, zasadili pet sadnica tuje kako bi podstakli javnost na važnost pošumljavanja. Danas ove dvije NVO, uz pomoć Komunalnog, sade pet borova vrste Pinus nigra, a izabrali smo ovu strmu lokaciju na Peanima da bi korenje novih sadnica vezalo tlo kako se zemlja nadalje ne bi odronjavala i zatvarala potok koji je neophodan da omogući protok vode iz planinskog dijela prema moru”, saopštavaju za Skala radio iz Dječijeg saveza Tivta.

Ovo je jedna od brojnih ekoloških akcija koju “Dječiji savez Tivta” i Modni klub “Da Qui” priređuju dugi niz godina u okviru kojih nabavljaju i kupuju sadnice i poklanjaju ih Velikom gradskom parku, kao i ostalim javnim površinama u gradu i tako na nov i zanimljiv način utiču na podizanje ekološke svijesti djece i mladih u ovom gradu.

5 KOMENTARI

  1. Lijepo , tako treba djeco da se čuva priroda … Nije problem posaditi nego ga je problem održati u životu prvih nekoliko godina mislim na zalijevanje prije svega. U svom malom dvorištu od jedva 1400 m2 zasadio sam i održau u životu preko 100 sadnica ( kiwi , mandarine , limuni , cikas palme , kalamondini , trešnje , jednu araukariu brazilsku i sl. ). Trebali bi svi dvorišta da ozelenimo jer zelenilo koje nam je na dohvatu ruke lako je održavati i njegovati …

    • I meni je dvoriste iste povrsine puno stabala. Prije svega vocke. Imao sam cikas palmu i oleandre ali sam ih okinuo i na to mjesto posadio loze. Jes da je oleandar dekorativan, ali je i otrovan. Volim smokve suselice i petrovace i sve vrste agruma. Po obodu sa sjeverne strane sam posadio jele da ne prave ladovinu vockama. Od mene toliko pa neka djeca i unuci nastave.

    • …sijte travu-trebaće vam-u svemu kako vam je nekada jedan vodeći DrPiSveto prognozirao da će te jesti travu i kornjnje-a zva se Branko vaš a Kostić…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].