Genadij Sisojev: Potez Crne Gore nije lak ali je očekivan

9
Genadij Sisojev

Genadij Sisojev

Odluka crnogorske Vlade da proglasi jednog diplomatskog predstavnika u ambasadi Ruske federacije u Crnoj Gori za personu non grata je po mišljenju Genadija Sisojeva, dopisnik uglednog ruskog dnevnika Komersant je očekivana, iako ni malo lak potez od strane crnogorskih vlasti.

Nije lak zato što Crna Gora u posljednje vrijeme pokušava da krene u normalizaciju odnosa sa Rusijom i novi crnogorski ambasador u Moskvi Ramiz Bašić, preduzima korake u tom pravcu, a od strane Rusije je u padu talas optužbi koji je bio prije dvije godine.

Sisojev smatra da je odluka crnogorske Vlade očekivana jer je Crna Gora članica NATO i kandidat broj 1 za članstvo u Evropsku Uniju.

To podrazumijeva usklađivanje spoljne politike sa drugim članicama NATO i EU  isto kao što se Crna Gora 2014. godine pridružila sankcijama EU protiv Rusije.

Ovoga puta, vjeruje Sisojev, neki prostor za manevar je Crna Gora imala još manje, jer je solidarni stav zauzela cijela EU i NATO.

Ne treba zanemarivati značaj ovog poteza, ne samo što su preko 25 zemalja Evrope i svijeta preduzele takav korak, nego zbog toga što proglašenje za personu non grata je izraz nezadovoljstva jedne zemlje nekim potezima druge, ili znak solidarnosti.

Jer, mišljenja je Sisojev, uskraćivanje dozvole za rad, jednom diplomati ne znači i ukidanje tog diplomatskog mjesta. Za nekoliko dana, umjesto jednog ruskog diplomate može doći drugi, kao i u svim drugim zemljama koje su proglasile jedan broj ruskih diplomata za personu non grate.

Jedina posljedica ovog poteza, prema mišljenju Sisojeva je da takav trend prema normalizaciji odnosa između Crne Gore i Rusije može biti usporen, isto kao i trend za normalizacijom odnosa između Rusije i zapada u cjelini. Ali, vjeruje on, ta normalizacija je neminovna.

Na konstatciju da je crnogorska opozicija listom protiv protjerivanja ruskog diplomate i uskraćivanja rada počasnom konzulu Rusije u Crnoj Gori Boru Đukiću, za Sisojeva je očekivano, jer su to oni isti koji su se protivili i članstvu Crne Gore u NATO, a neki se protive i članstvu u EU.

Pro srpska ili pro ruska opozicija  je protiv bilo kojeg poteza crnogorske vlasti koji je usmjeren i koji pokazuje posvećenost ciljevima koje je Crna Gora prihvatila učlanjenjem u NATO i željom da uđe u EU. To je, po njegovom mišljenju dio političke borbe i stav od strane crnogorske opozicije koji je potpuno jasan.

9 KOMENTARI

  1. U Parlamentu CG bi minut ćutanja za upokojenog Kanađanina Peter Munka a za poginule u NATO agresiji ni spomena! To su slobodarski Montenegrini!

    • Toxico-Djura nemo ti o nepravdi i opravdanoj . Jer ti plujvas po necijim mrtvijem roditeljima ili si zaboravio?
      Ima li kise u Skaljare?Spremas li se na MSC?

      • Oprosti DjURA molim ti se.Zaj..o sam se rijecima. Stio sam rec da si opravdano kritizirao i da bi se trebali spomenut nevine zrtve NATA.Stalno pljuvas po komunistima iako ti je pokojni stari castan covijek bio komunista.Pljuvas i po CRNOJ GORI jer si izrod.Onda ti cestitam Uskrs za prekosutra i opituraj jaja danas iako cetnikujes.A to sve jer si lud a bolest je svacija.Nego ono pljuvanje iz prvog komentara nije bolest nego sto si proklet.Za to ne smijes u kafanu jer te niko ne moze vidjet,a i dobro ti dodje jer ti je zmija u spag.Ajde pomalo na MSC ljepse ti je tamo. E pare e ne gledas tebi gadnu CRNU GORU.Ostani u kakvu luku to ti je najpametnije.Imas cetnickih okupljanja u mnogim mijestima .Radi nesto po tome!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].