Generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova u Kotoru

6
Kotor

U okviru zvanične posjete Crnoj Gori g-đa Irina Bokova, generalna direktorka UNESCO-a boravit će u Kotoru danas i sjutra.

Tokom posjete g-đa Bokova će sjutra imati radni sastanak sa predsjednicom Opštine Kotor Marijom Ćatović i njenim saradnicima u Pomorskom Muzeju u 9 sati.

Nakon radnog sastanka planirana je posjeta Bokeljskoj mornarici i svečani prijem generalne direktorke UNESCO-a za počasnog člana mornarice.

Ceremonijal će se obaviti na Pjaci od kina u 10 sati i 15 minuta.

Visoki zvaničnici će nakon Kotora u popodnevnim satima obići Perast i peraške otoke, saopštavaju iz opštinskog protokola.

Podsjećamo, Kotor je jedini grad u Crnoj Gori koji je pod zaštitom UNESCO-a.

6 KOMENTARI

  1. Koristim priliku da autora komentara potpisanog „ Zaštita i razvoj“ informišem da su od decembra prošle godine, otkako je stupio na snagu Zakon o zaštiti prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora, promijenjene granice zaštićenog područja Kotora. Umjesto prirodnih, usvojene su granice katastarskih opština, čime je zaštićeni kopneni prostor smanjen za 5 880 ha.Razlog je, pretpostavlja se, što su pređašnje granice ulazile u prostor susjednih opština. Time je „demantovano“ da su prirodne granice oduvjek bile najbolje granice, a u konkretnom slučaju, najbolje za zaštitu cjeline prirodnog i kulturnog pejzaža. Tako su razmišljali onii koji su radili elaborat za upis Kotora u svjetsku prirodnu i kulturnu baštinu UNESCO-a, daleke 1979.godine. Zbog čega bi brdo ili planinu štitili od podnožja do vrha ? A, ko zna, kakve su pretenzije takve „ uzurpacije „ teritorije susjedne opštine?

  2. U pravu su mnogi građani koji su se javili na ovu temu, svojim viđenjima i prijedlozima.Ono što zabrinjava jeste da nijesmo imali prilike da čujemo, odnosno pročitamo: „ A šta raditi sa ovolikim opterećenjem rive saobraćajem, do izgradnje, ako bude i kada bude, zaobliznice ?“. Riva, očigledno, neće moći dugo da izdrži ovoliko opterećenje kamiona pod teretom: građevinskih mašina, kontejnera, šuta, pijeska i da ne nabrajam. Da li oni moraju da prolaze preko rive? Ne mislim da moraju ! Postoji, koliko znam, trajekt. A, riva kotorska, nije rađena za opterećenje koje podnosi. Alternativa zaobilaznici je zabrana prolaza teških vozila preko kotorske rive, do izgradnje saobraćajnice ili trajno, ukoliko zaobilaznica ne bude izgrađena.

  3. ….prema HRISCANSKIM OBICAJIMA DJORDJINI NE PRISUSTVUJU OPIJELIMA-MISAMA-VEĆ SAMO SE BAVE SAHRANJIVANJEM UMRLOGA?! TAKO JE NEGDA BILO….A DANAS (NE)ZNAMO?

  4. Gospođo predsjednice kažite gospođi direktorici Unesca da nam pomogne u ovoj muci i pokuša da eksperti riješe problem zaobilaznice jer naši očigledno neće ili ne umiju. Politika pusta iznad potrebe stanovnika i turista. Dobronamjerni građanin grada Kotora,kojim se još malo bukvalno neće moći ni pješke proći.

  5. Oće li prijemima i sastancima prisustvovati Ružica i Vanja koje su drmale i iz temnelja uzdrmale Zavod za zaštitu spomenika kulture dok ga nijesu urušile i ugasile zajedno sa mentorkom Ljesar inače obadvije pravnice po struci.
    To samo može u korumpiranim i licemjernim društvima u kojima bez pardona zauzimaju prva mjesta na zvaničnim manifestacijama po zasluzi svakako!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]