GI 21. maj: Državotvorne stranake da se temeljno reformišu i ne budu prepreka smjeni sadašnje vlasti

3

U toku je proces konstituisanja Građanske inicijative 21. maj koja će od samog početka okupiti preko hiljadu osnivača sa ciljem da se utemelji kao masovni, neformalni, društveni i nadstranački pokret, koji će biti stalno otvoren za pristupanje novih članova.

“Razlozi osnivanja leže u potrebi afirmacije i zaštite vrijednosti bez kojih je nezamisliv prosperitet Crne Gore. Državotvornost, pravedna i pravna država, evroatlantska orijentacija, građanska demokratija, sekularizam, antifašizam, multietnička i multikonfesionalna zajednica, razvojna i zelena ekonomija koja će građanima Crne Gore obezbijediti pristojan život, društvo znanja i kulturnih inovacija, zaštita identiteta i otpor diskriminaciji, asimilaciji i hegemonizmu – suština su programa GI 21. maj”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Rade Bojović, Ilija Vujošević, Miodrag Živković i Branko Lukovac.

GI 21. maj osniva se kao nezavisan društveni pokret posvećen pitanjima od državnog značaja, kao i potrebi animiranja mlađih generacija i političkih apstinenata.

“Pritom, GI 21. maj biće predan aktivnostima koje će što prije dovesti do demokratske smjene sadašnje vlasti. GI 21. maj biće primarno otvoren za mlađe generacije i za sve građane koji su bili i ostali odani Crnoj Gori, a s pravom su razočarani u politiku koja je omogućila aktuelni izborni ishod. Zato je od presudne važnosti da se Ti građani, kojima je stalo do pravedne, poštene i evropske Crne Gore, okupe na jednom mjestu, budu spremni da uzmu sudbinu u svoje ruke i preko samostalne građanske liste učestvuju na budućim parlamentarnim izborima”, navode oni.

U međuvremenu, očekuju od državotvornih stranaka da se temeljito reformišu i time ne budu prepreka smjeni sadašnje vlasti.

“Ova očekivanja uključuju formulisanje novih javnih politika u interesu ubjedljive većine građana kao i kadrovske promjene koje će dovesti do izbora vođstva oslobođenog od tereta vremena, korupcionaških, klijentelističkih i nepotističkih afera. Nakon toga državotvorne stranke postaće poželjni saveznici prilikom formiranja buduće crnogorske vlade koja će imati težak zadatak da sanira posljedice aktuelne velikosrpske, populističke i nekvalifikovane politike i da Crnu Goru uvede u Evropsku uniju”, zaključuje se u saopštenju Bojovića, Vujoševića, Živkovića i Lukovca.

3 KOMENTARI

  1. Sto uradise pokretaci inicijative za jacanje svijesti o identitetu Crne Gore od 2006- do danas.. O njenoj tradiciji, kulturi, jeziku… Sto je bilo vaznije od toga, mozda …..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]