Glosarij i CInMED upozorili na rizik pojave zgrušavanja krvi nakon primanja AstraZenece

0

Kompanija Glosarij u saradnji sa Institutom za Ljekove i medicinska sredstva Cme Gore (CInMED) upozorili su na rizik od trombocitopenije (smanjen broj trombocita) i poremećaja zgrušavanja krvi nakon primanja vakcine AstraZeneca protiv koronavirusa.

Glosarij je nosilac dozvole za vakcinu AstraZeneca.

“Koristi od primjene vakcine AstraZeneca nadmašuju rizike uprkos mogućoj povezanosti sa veoma rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka uz nizak broj trombocita. Nakon primjene vakcine Astra Zeneka je, sa veoma rijetkom učestalošću, opažena kombinacija tromboze i trombocitopenije, u nekim slučajevima praćena krvarenjem”, navode u Glosariju i CInMED-u.

Zdravstveni radnici bi, kažu, trebalo da obrate pažnju na znake i simptome tromboembolije i/ili trombocitopenije.

Vakcinisane osobe treba da se obrate ljekaru ako se nakon primjene vakcine pojave simptomi kao što su nedostatak daha, bol u grudima, oticanje nogu i perzistentan bol u abdomenu. Uz to, sve osobe kod kojih se nakon primjene vakcine pojave neurološki simptomi, uključujući teške ili perzistentne glavobolje i zamućen vid, kao i one kod kojih se nekoliko dana nakon vakcinacije pojave modrice ili tačkasta krvarenja na koži (petehije) udaljene od mjesta primjene vakcine, moraju odmah potražiti pomoć ljekara”, ističe Glosarij i Institut za ljekove i medicinska sredstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]