Godišnjak Pomorskog muzeja svojevrsni spomenik pomorske i kulturne baštine Boke Kotorske

1
sa promocije

sa promocije Godišnjaka

Godišnjak Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, dvobroj 59/60 tom drugi, sa preko 600 stranica, sinoć je promovisan u palati Grgurina.

“Pomorski Muzej u Kotoru u odnosu na druge srodne institucije, izdvaja Godišnjak, periodična publikacija koja je u proteklih preko šest decenija sa svojim izvornim naučnim radovima bila značajan promoter nadaleko slavne pomorske tradicije Boke Kotorske.
Sve edicije Godišnjaka predstavljaju svojevrsni spomenik pomorske i kulturne baštine ovog kraja”, kazao je Andro Radulović, direktor muzeja.

Na žalost, konstatuje Radulović, da je sve manje izvornih radova iz istorije pomorstva, zato što je sve manje istraživača pomorske prošlosti.

“Nekada je suština Godišnjaka bila istorija pomorstva, bazirana na arhivskim istraživanjima kako arhiva u Kotoru tako i arhiva u Dubrovniku, Zadru, Trstu, Veneciji, gdje su vrsni istraživači kojih više nema među nama provodili, dane, mjesece i godine kako bi došli do važnih pisanim podataka o pomorskoj prošlosti ovog kraja. Nastaviti valorizaciju bogate pomorske i kulturne prošlosti Boke su dužni sljedbenici bivših i sadašnjih istarživača”, naveo je on.

Radulović je podsjetio da dosadašnjih 60 brojeva Godišnjaka čine 13.957 stranica, 699 radova, 168 prikaza i osvrta, 155 obavještenja, na kojima je radilo 396 saradnika iz oblasti kulturne i pomorske baštine.

Muzejska saradnica Mileva Pejaković Vujošević u svom izlaganju se osvrnula na one ličnosti koje su svaka na svom planu, dale značajen doprinos Pomorskom muzeju i očuvanju tradicije.

“Antun Tomić kome je i posvećen ovaj dvobroj bio je dugogodišnji tehnički urednik i bibliotekar u muzeju, neumorni istraživač i urednik. Poseban doprisnos i pečat dao je akademik Rajko Vujičić a posebno je značajno njegovo istraživanje tokom restauracije Katedrale Sv. Truipuna  nakon zemljotresa 1979 godie. Njegovi naučni radovi doprinjheli su da Godišnjak bude veoma cijenjena publikacija među istraživačima iz oblasti istorije umjetnosti i istorije pomorstva”, navela je ona.

Pejaković Vujošević je pomenula i vrijedne donacije Muzeju  koji je u protekle tri godine  obogaćen sa 168 vrijednih i rijetkih predmeta.

Nesebično i ljubavlju prema svom kraju nezaboravne su vrijedne donacije Nade Radimir i Lidije Laforest.

Bibliotekar u Pomorskom muzeju Kotor Slavko Dabinović detaljno i stručno predstavio je novu ediciju Godišnjaka sa temama iz oblasti istorije pomorstva i pomorskog školstva, arhivistike, heraldike, etnologije, arheologije, konzervatorsko-resrtauratorske tehnike i vještine.

Ovaj dvobroj osvjetljava i probleme savremenog turizma i kruzing turizma, bibliografije.

Dabinović je predstavio svakog autora ponaosob  i njegov rad i zaključio riječima profesorice Gracijele Čulić: da je pojava ove edicije za sve one koji ga stvaraju i čitaju uvijek bila svečanost i posebna radost u Grgurinoj palati. Radost koju pobuđuje knjiga i njeno ozračje u kojem se reflektuje naša prošlost i nastavlja u duhu i nadahnuću sadašnjeg trenutka.

Muzički doživljaj ove večeri priredili su sopranistica prof. Milica Milanović i korepetitor prof. Dejan Krivokapić.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].