Goran Jevrić: Spremni smo za nove izazove

0

 

Dan Regionalnog vodovoda obilježen je prije nekoliko dana na Cetinju.

“Godina za nama je donijela mnogo značajnih poslovnih događaja i unijela jednu novu energiju kada je riječ o regionalnom vodovodu kao svojevrsnom krvotoku crnogordke ekonomije. Ti rezultati su postignuti zahvaljujuci pregalaštvu zaposlenih i upravnog odbora, podrsci Vlade Crne Gore, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i drugih nadležnih državnih institucija.

Mi u regionalnom vodovodu smo spremni za nove izazove i nova vazna dostignuća koja će uslijediti i koja dolikuju projektu ovakvog obima i ambicijama. Po tom pitanju je posebno važna opredijeljenost regionalnog vododvoda da u saradnji sa opštinama na Crnogorskom primorju  zajedno rješavamo izazove za bolje vodosnadbijevanje. Posebno bih istakao novu politiku predsjednika Opstine Bar, Dušana Raičevića, kako bi se poslije više decenija napokon riješili ne mali problemi vodosnadbijevanju na jednom dijelu te opštine zajedno sa regionalnim i Barskim vodovodom.

Crna Gora je blagoslovena država kada govorimo o vodnim resursima sa kojima raspolažemo. Kroz uspostavljenu saradnju sa ekspertima UNESCO-a i nama posebno dragim prijateljima sa Građevinskog fakulteta UCG na putu smo kreiranja rješenja za nove vodozahvate u cilju obezbjedjivanja važnih dodatnih količina vode za Crnogorsko primorje” istakao je Goran Jevrić, direktor Regionalnog vodovoda.

“Pored nespornih rezultata a koji su u prethodnom periodu ostvareni, 43 god.postojanja Regionalnog vodovoda je obilježilo mnoštvo prepreka koje su naši prethodnici uspješno savladavali i koji su i tada kao i mi danas, bili dominantno posvećeni razvoju regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje, a samim tim i zaštiti najosjetljivijih ekonomskih i ukupnih društvenih interesa”, kazao je Jevrić.

Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori Jap Sprej kazao je da su u EBRD-u počastvovani što su povezani sa ovim veoma bitnim projektom regionalnog vodovoda.

“Počeli smo da saradjujemo sa vama jos 2007. godine kada ste vi krenuli sa ovim projektima koji su transformisali sve a koje smo svi vidjeli na ovim videima.

Do 2010. mislim da smo doprinijeli svim ovim projektima koje smo upravo vidjeli u iznosu kredita ukupno od nekih 18 miliona eura.

Takodje je veoma bitno sto smo kompaniji pružili tehicku pomoć u smislu obuke kadrova kako bi završila ove projekte.

Nedavno smo izradili studiju kako bi organizacija vodosnadbijevanja u priobalnom području mogla da bude značajno poboljšana.

Mi smo sada u pregovorima da nastavimo sa finansiranjem dalje izgradnje cjevovoda koji bi išao do Herceg Novog, Tivta , do određenih djelova Bara, a takođe smo zainteresovani i za projekat solarnih panela.

Prije svega, zahvalio bih se gospodinu Jevriću i njegovom timu na rezultatima koje su ostvarili i unaprijed se radujemo budućoj saradnji sa ovom kompanijom”- poručio je Sp

Crna Gora je blagoslovena država po pitanju vodnih resursa kojim raspolaže, ali, prirodno, postoje i stalni izazovi održivog upravljanja ovim prirodnim resursom. Polovinom prošlog vijeka, kada Crna Gora postaje sve atraktivnija turistička destinacija, nedostatak vode se pokazao kao jedan od ključnih problema daljeg razvoja turističke privrede, ali i kvalitetnijeg života stanovnika Crnogorskog primorja. Politički čelnici Socijalističke Republike Crne Gore, tražeći najbolje rješenje za ovaj problem, potpisuju 1975. godine “Društveni dogovor o izgradnji regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje i opštinu Cetinje”.

Nažalost, razorni zemljotres koji je Crnu Goru pogodio 15. aprila 1979. godine, privremeno zaustavlja sve aktivnosti u vezi rješavanja problema vodosnabdijevanja. Vlada SR Crne Gore 1986. godine usvaja Zakon o izgradnji regionalnog vodovoda. Svjetska banka podržava 1991. godine  nastavak izgradnje i sugeriše Vladi Republike Crne Gore da, projekat proglasi državnim interesom. Zbog tragičnog raspada dotadašnje SFRJ, ratnih zbivanja u čitavom okruženju Crne Gore, kao i međunarodnih sankcija koje su uvedene tadašnjoj SR Jugoslaviji, projekat izgradnje regionalnog vodovoda je ponovo obustavljen.

Zahvaljujući kadrovskim resursima kojima raspolaže Regionalni vodovod realizacija prvog projekta koji je u Crnoj Gori finansirala Svjetska banka   nakon ukidanja sankcija su, izgradnja sanitarne deponije „Lovanja“ u Kotoru i „Možura“ u Baru, dodijeljene su upravo Regionalnom vodovodu.

Regionalni vodovodni sistem je najveći infrastrukturni projekat koji je realizovan u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti 2006. godine i druga po vrijednosti i značaju investicija koja je do sada realizovana u Crnoj Gori, a u koju je ukupno uloženo oko 107 miliona EUR.

Najdinamičniji period izgradnje regionalnog vodovodnog sistema se odvija od 2007. do 2010. godine. Vlada Crne Gore 15. februara 2007. godine donosi stratešku odluku o izgradnji i načinu finansiranja prve faze regionalnog vodovoda. Dio prve faze regionalnog vodovodnog sistema za opštine Budva, Kotor i Tivat svečano je otvorio 29. septembra 2010. godine Premijer Milo Đukanović, kada je izjavio da završetkom svakog velikog infrastrukturnog projekta nastaju velike kompanije, a Crna Gora je dobila jednu od njih “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje’’.

Opština Bar je povezana na sistem 2011. godine, a Ulcinj 2012. godine. Protokol o saradnji između Opštine Herceg Novi i Regionalnog vodovoda, je potpisan prilikom prvog obilježavanja Dana Regionalnog vodovoda 29. septembra 2013. godine.

Regionalni vodovodni sistem je izuzetno kompleksan tehničko- tehnološki sistem, koji  obuhvata:

Vodozahvat “Bolje sestre“, 4 pumpne stanice ukupne instalisane snage od 7 megavata,5 trafo-stanica visokog napona, 2 hlorne stanice; 25.000 m³ rezervoarskog prostora u 15 objekata, 135 km cjevovoda- prečnika od 500 mm do 1100 mm, 90 km optičkog kabla, 20 distributivnih odvojaka, od čega je u funkciji 11, hidrotehnički tunel „Sozina“ dužine 4,2 km, preko 400 manjih objekata na cjevovodu (zatvaračnice, mjerno – regulacioni blokovi, šahte vazdušnih ventila, muljnih ispusta i dr.).

Vodozahvat Bolje Sestre je najveći izgrađeni vodozahvat na Mediteranu tokom posljednjih 25 godina.

Voda sa izvorišta Bolje sestre je visokog kvaliteta, pripada A1 klasi vode za piće.

Projekat Regionalnog vodovoda apsolutno je potvrdio viziju Vlade Crne Gore da se ulaganjem u infrastrukturne projekte kreira ambijent za ubrzani ekonomski razvoj Crne Gore. Nezamislivo bi bilo razmišljati o ulaganjima više milijardi eura u prestižne turističke komplekse poput Porto Montenegro, Luštica Bay, Porto Novi da su nestašice vode i dalje dio naše svakodnevice.

Regionalni vodovod je u prethodnih nekoliko godina konsolidovao sve poslovne performanse i uveo nove poslovne trendove u funkcionisanju preduzeća u državnom vlasništvu. Poslovni rezultati se ogledaju u rastu stepena iskorišćenosti kapaciteta na godišnjem nivou za 80%, rasta prihoda od prodaje vode za 100%, urednom servisiranju velikih kreditnih obaveza prema globalnim finansijskim institucijama i smanjenju ukupnog duga sa 36 na 14 miliona eura, uz uredna plaćanja svih poreskih i drugih obaveza prema državi, zaposlenima i  poslovnim partnerima. Regionalni vodovod je od maja 2017. godine punopravni član Međunarodnog udruženja vodovodnih preduzeća u slivu Dunava sa sjedištem u Beču, a od juna 2018. godine i  Evropske asocijacije javnih vodovodnih preduzeća sa sjedištem u Briselu, kao jedini član van prostora Evropske unije

Regionalni vodovod je kreirao i novu viziju razvoja, a prioritetni projekti poput: povezivanja Opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, početak izgradnje 2. faze sistema i novog cjevovoda u dužini oko 14 km na dionici Budva – Tivat, čime bi se povećao kapacitet sistema za Opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi sa sada raspoloživih 330 l/s na 750 l/s, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima  Dobre Vode i Veliki pijesak u opštini Bar, čekaju realizaciju u saradnji sa Vladom Crne Gore i EBRD. Takođe, važno je istaći i projekat izgradnje fabrike za flaširanje vode i proizvodnju hladnih čajeva,  izvoz vode, putem tankera do 80.000 tona nosivosti preko Luke Bar i tankera nosivosti 300.000 tona na lokaciji kod rta Krčevac, proizvodnja solarne i hidro-energije, valorizacija resursa u vlasništvu Regionalnog vodovoda na Karuču u okviru projekta ,,Iskreno zeleno”.

Regionalni vodovod svoju poslovnu viziju zasniva na konceptu održivog upravljanja vodnim resursima, a takav koncept razvoja nameće potrebu reforme sektora za vodosnabdijevanje, koju podržavaju Vlada, EBRD i Svjetska banka. U cilju afirmacije vode kao važnog prirodnog resursa kojim Crna Gora raspolaže, na Dan Regionalnog vodovoda, 29. septembra 2017. godine, pokrenuli smo stručnu publikaciju Vode Crne Gore koja izlazi na crnogorskom i engleskom jeziku.

Pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Međunarodnog udruženja hidrologa (IAH), grupa eksperata na svjetskom nivou je izvorište Bolje Sestre krajem 2017.godine uvrstila među 150 najznačajnijih karstnih izvora u svijetu od značaja za globalno vodosnabdijevanje.

Stoga, Regionalni vodovodni sistem s pravom slovi za ’’PROJEKAT KOJI JE PROMIJENIO CRNU GORU’’ .

“TEK KADA JE BUNAR PRAZAN, SHVATIMO KOLIKO JE VODA VAŽNA”- BENDŽAMIN FRENKLIN

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].