Goran Popović: Sto godina lažavine

10
Risto Radović-Amfilohije

Njegovo preosveštenstvo, slava mu i milost, vaseljenski patrijarh Vartolomej, pismom koje je poslao na pogrešnu adresu, pokazao je da se u slučaju Crne Gore baš ne snalazi najbolje u povjerenim mu ovozemaljskim “božjim poslovima”. Tek što je dao tomos Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, kako pravoslavni Ukrajinci ne bi morali da se mole u ruskim crkvama, pravoslavnim Crnogorcima je sugerisao kako im je jedini kanonski “pastir” Amfilohije, te da moraju da se mole u srpskim crkvama. Zašto su mu Crnogorci manje važni od Ukrajinaca? Možda zato što isti taj “brat” Risto Radović, po svemu što čini, ne priznaje ni Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju, objašnjavajući to bizarnom teološkom dogmom kako “neki misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori”.

Pošto se dotični Risto rodio u Crnoj Gori, pretpostavlja se da vlastitu autoprojekciju vola, pokušava da izbjegne time što je postao Srbin. Mada je u jednom intervjuu slovenačkoj “Mladini” (1988), rekao kako mu je brat Crnogorac. (Da li i jedan od volova?) U istom intervjuu odao je priznanje majci: “Ti si srećna majka! Druge majke rode dva sina, a ti si rodila dva naroda!”

Dva naroda, veli Amfilohije! No, odmah zatim, u svom stilu, pravi logički salto mortale pa kaže: “Ako Crnogorci stvarno nijesu Srbi, onda Srba, takvo je moje mišljenje, uopšte nema”?!

Poslije sto godina lažavine Amfilohije se opredijelio da Srba, ipak, ima, ali da zato uopšte ne može biti Crnogoraca. No se, na njegovu žalost, desio referendum 2006. godine. Crna Gora je postala nezavisna država, ozbiljan međunarodni faktor i počela, vrlo obzirno i civilizovano, da ispravlja istorijske nepravde. Jedna od njih je i nasilno ukidanje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića 1920. godine. Sto godina svakovrsne crkveno-nacionalističke lažavine tu više ne mogu pomoći ni Irineju, ni Ristu, ni Atanasiju, ni Joanikiju… Koliko god svojima kandilima pokušavali da zamagle istorijske činjenice i kod vaseljenskog partijarha.

Prvi korak je na pomolu, novi zakon o slobodi vjeroispovijesti. Uz blagoslov Venecijanske komisije. Pa kako bude svima drugima, neka tako bude i pravoslavnim Crnogorcima.

I dok se srpski popovi spremaju da “golim životima” brane “svoje” crnogorske svetinje, jedan drugi bivši srpski državljanin, kotorski gradonačelnik Vladimir Jokić, inače Bečićev pulen, zajedno sa predsjednicom lokalnog parlamenta Dragicom Perović, patentirao je novi demokratski model za odbranu svoje funkcije zaključavanje zgrade opštinske skupštine?! Osim što će ostati upamćen po stavljanju katanca na vrata opštinskog parlamenta, Jokić će biti i jedini gradonačelnik koji će u svom mandatu najmanje dva puta biti smjenjivan.

Ali kasno!

P.S.: Tolerancija je kultura, zapisao je negdje u svojim romanima Erih Maria Remark. Po toj formuli naša država je jedna od najkulturnijih, ako je sposobna još da toleriše svu lažavinu SPC. Ili Jokićevo zaključavanje demokratije.

10 KOMENTARI

 1. Sramno što radite…
  Uništen gigant od Jugooceanije..u iskreno brodogradilišta Bijela…unisten remonti zavod S.Kovacevic u Tivtu…uništena mladost a vi po cijele dane drvite o crnogorsstvu !!!

  Sramno !!!!

  • Marko kasno stižeš na “kosovo” !
   Pa narod je bio protiv Jugoslavije, socijalizma, samoupravljanja,
   nesvrstanosti, zavapio za kapitalizmom
   i tzv. “demonkratijom”, zar ne?
   Nema više blagodeti i ponosa,
   udarnika i volontera svake vrste,
   sad je svaki đžep izmjeren, pa Marko
   ne ori drumove carske, šilji đecu u
   vojne misije i slušaj ABC NEWS i dr. emisije Alijanse izabranih .
   Ostavi Crnogorstvo s mirom kad ti se ne sviđa, puano piano, va lontano !

 2. Radoviću zalud prnjaš, ovo ti je Crna gora , odstupi sa pastvom , đe si zadro,
  sv. Sava je palio Zetu !

 3. unutrašnjih poslova, a koji je otvoren za ovu priliku, našli smo i ovu depešu:

  „Svim sreskim opunomoćstvima u Crnoj Gori. Trinaestog marta 1947. godine ubijen je ratni zločinac Krsto Popović. Akciju je izvela grupa oficira ove Uprave, pod rukovodstvom pukovnika Veljka Milatovića. Poginuo je oficir ove Uprave kapetan Rako Mugoša.” 

  • Koji je ovo mantijaš umišljenu,
   tamo Njemu, sa “njegovim” !
   “Serbski prioritat” Nam nije prijatelj !
   To su palikuće, ugnjetači i remetioci,
   postoji hronika njihovih divljanja i varvarskih pro nacističkih, kolabora-
   cionističkih i izdajničkih “tragova”,
   kroz prošlost !
   Njihov “derviš” na bijelom konju ne
   nosi slamnati šešir, a imitira “jahača
   apokalipse”.
   Povešće , nastavi li ovim putem “stado”,
   preko Prokletija, poput Čarnojevića !

 4. Da bi neko shvatio rijeci mitropolita Amfilohija mora bit bar prosjecno intelegentan. Izjava o dva brata/dva naroda ubija svaku poentu price koju poslednjih 20tak godina pokusavaju da proguraju ,,dukljanski” kadrovi. Prvo smo poceli od Njegosa kao genocidnog pjesnika (Novak Kilibarda i kompanija), pa laganom brisanju cirilice, da cemo u jednom trenutku doc do toga da cemo Petrovice pokusat na sve nacine da zaboravimo (u skolama u Rozajama, Plavu, Gusinju ionako ne rade Gorski vijenac). Samom potvrdom vaseljenskog patrijarha da Crnogorska crkva nikad nije bila autokefalna, dolazimo do toga da regent Aleksandar nije nista ,,ukinuo”. 1219.godne Sv.Sava na Miholjskoj prevlaci osniva Zetsku episkopiju, koja se 1346.god uzdize na nivo Zetske Mitropolije. 1485.god po dolasku na Cetinje Ivan Crnojevic je uz blagoslov mitropolita preimenuje u Mitropoliju skenderijsku, primorsku i sve Crne Gore, da bi od sredinje 16.vijeka pocela da se zove mitropolija crnogorsko primorska. Od tog perioda, zbog raspada drzave i prodiranja Turaka, kao i prve zabrane Pecke patrijarsije Mitropolija cetinjska je zvanicno bila pod jurisdikcijom Pecke patrijarsije al samostalna u radu i izboru mitropolita. 1750.god patrijarh srpski Arsenije III daje vladici Vasiliju Petrovicu titulu egzarha peckog trona koju do dan danas nosi crnogorski mitropolit. Zabranom Pecke patrijarsije 1766.godina ostaje da postoji Mitropolija cetinjska koja po rijecima crnogorskog premijera Lazara Tomanovica 1910.god je jedina svetosavska eparhijska crkva koja je odrzala neprekidnost Pecke patrijarsije. Mitropolija cetinjska je imala i prilike i pravo da trazi autokefalnost (kao Beogradska mitropolija 1876.god) al to nije odradila iz zelje Petrovica za obnovom Pecke patrijarsije (koja se desila 1920.god) kao i zbog namjere kralja Nikole da se obnovi srpska drzava Nemanjica (kralj Nikola se krunisao krunom Stefana Decanskog). Saborom 1920.god kojim se ponovo ujedinila srpska patrijarsija je presjedavao crnogorski mitropolit i jedina zamjerka kralja Nikole i crnogorske vlade u egzilu na taj dogadjaj je to sto je tron crkve u Beograd a nije u Pec.

 5. Bravo Popoviću, ali nisu svi infišani u religiju, ima nas ateista i agnostika, pa i Titovih komunista.
  Razni NVO su nedobronamjerni
  ađutanti stranih faktora, koji zajedno sa
  crkovinarima “nadziru narod” Crne gore.
  Niko ne spominje aktivnosti velike
  Masonske lože, na Cetinju , te “rotarijance” – sve strana konzervativna
  i polutajna društva, koja sprovode
  kolonijalne projekte za samo svoje
  interese uz amin nadležnih!
  Mantijaški i “diplomatsk”i emisari
  krstare Crnom Gorom i propovjedaju
  anahrone kapitalističko-teokratske
  i ideološke društvene dogme i
  koalicije, koje ni na zapadu ne uspijevaju !
  Šarenilo bubašvabara i lažištiponja sa
  svih strana i namećanje tuđih planova
  i interesa ne jenjava, ali i ne uspijeva
  kako bi strani mentori htjeli, uz pomoć novoformirane domaće buržoazije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]