Gorivo sve skuplje, vlast ćuti, u foteljama otupi oštrica

1

Od danas su sve vrste goriva na crnogorskim pumpama skuplje od jedan do četiri centa po litru, a ovo je četvrto povećanje maloprodajnih cijena naftnih derivata u Crnoj Gori od početka godine.

Eurodizelu je od početka godine cijena povećana za 11 centi, a za dvije vrste benzina za 16 centi po litru. Vlast i dalje ostaje nijema, a dok su bili opozicija, svako poskupljenje su žestoko kritikovali.

Iako cijena goriva još uvijek nije dostigla rekordan nivo iz 2012. godine, trendovi rasta na svjetskom tržištu pokazuju da je sasvim izvjestan nastavak povećanja i u narednom periodu. Ovo je posebno značajno za građane Crne Gore koji su finansijski već iscrpljeni epidemijoj koronavirusa, ali i za privredu koja je duboko pogođena pandemijom, posebno mala i srednja preduzeća koja su i najmanje otporna na epidemije, jer nemaju velike finansijske rezerve. Pad prihoda se kreće oko 50 odsto, što je pokazatelj u kakvom je stanju čitava privreda.

Četvrto poskupljenje ove godine: Od utorka skuplje sve vrste goriva

U ovakvoj atmosferi, cijene goriva koje konstantno rastu predstavljaju novi udar na džepove građana i privrede, ali i potencijalu opasnost od povećanja cijena ostalih proizvoda i usluga. Ono što najviše iznenađuje crnogorske građane je ćutanje partija na vlasti na ove trendove, posebno ako se zna da su, dok su bili opozicija, oštro kritikovali svako povećanje cijena derivata.

Građanski pokret URA je bio najglasniji u komentarisanju cijena goriva, tvrdeći da je rast cijena derivata “samo jo jedna u nizu udara na standard građana koje Vlada kontinuirano sprovodi prebacujući građanima da ispravljaju i plaćaju njihove greške”.

Čak su zahtijevali i nove izbore zbog rasta cijena goriva. Sad kad su u izvršnoj vlasti, ni riječi nijesu rekli o kontinuranom poskupljenju nafte i naftnih derivata, u uslovima u kakvim se crnogorski građani i privreda nikada ranije nijesu našli.

Slično je i sa Demokratama koje su tvrdile da “Vlada cijenama goriva popunjava budžetske rupe” dok je za SNP svako poskupljenje goriva bilo posljedica neodgovorne vlasti. Sada, kada su oni ti koji odlučuju, nastao je muk.

Socijaldemokratska partija je još u januaru obnovila zakonsku inicijativu za umanjenje akciza na gorivo, tražeći da se akcize umanje za 15 odsto, jer “upravo one čine najveći dio udjela u cijeni goriva, a sa dodatkom PDV ta cijena je previsoka i za države poput Austrije ili Luksemburga.

“Da pojednostavimo, kada bi cijena litra supera bila 1 eurocent, on bi u Crnoj Gori koštao 66 centi zbog previsoke akcize i PDV” , isticali su u SDP-u.

“Sada su na ispitu predstavnici nove vlasti od kojih su mnogi podržavali našu ideju u proteklim godina, dok su bili u opoziciji. Da li će podržati zakon kojim se smanjuju akcize i time suštinski, a ne na riječima, doprinijeti da građani Crne Gore imaju niže troškove života. Cijena litra goriva je inače “ugrađena” u mnoge druge robe i usluge i često upravo zbog rasta cijena goriva rastu cijene i ostalih proizvoda i usluga. Građani Crne Gore su već ekonomski izmučeni poslije jednogodišnje pandemije koronavirusa, kraha turističke sezone i pada aktivnosti u svim oblastima”, tvrde u ovoj partiji.

Nije poznato, međutim, da li su dobili pozitivan odgovor od bilo koje partije iz aktuelne vlasti, koji izgledaju kao da su zaboravili šta su govorili kad su bili opozicija.

Povećanje cijena goriva komentarisao je i posalnik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

I dio medija koji su bili najglasniji prilikom poskupljenja cijena goriva, sada se ućutao. Vijesti o povećanju cijena derivata više nijesu dramatično najavljivanje na naslovnim stranama. Skoro pa da prolaze neopaženo.

O vrtoglavom rastu cijena goriva ne izjašnjavaju se ni iz Vlade Crne Gore. Da li još uvijek nijesu shvatili svoju odgovornost, ili ćute jer ih niko ne proziva…

Miraš Dušević, CdM

1 KOMENTAR

  1. GOSPODINE MIRAŠ “PRIMA PERJANIČKO PERO Crne dame Montenegro”…JA RAZUMIJEM I SAOSJEĆAM VAŠ BOL-JADE POSLIJE “NIKŠIĆKE POGIBIJE”!..NIJE VAM LAKO!!!ALI NI TEŠKO DA SHVATITE(UZ MOLBU)-DA NE VRIJEĐATE ZDRAVI.. (SELJAČKI) UM-RAZUM…NAS “POLUPISMEIH-(EVO 32 GODINE)”…JER I MI ZNAMO ZAŠTO GORIVO POSKUPLJUJE-KOJE ČEKAMO DA
    I NAMA POTEKU NAFTINI DERIVATI IZ “NAŠIH “BUŠOTINA”…OD BOJANE-PETROVCA-SUTORINE I DALJE..?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]