Gospođa Anđelija ljubavlju zaliva svoje kamelije u Stolivu

3
Anđelija Mihović

Anđelija Mihović

U pitomom i živopisnom Stolivu na čijem komadiću plodne zemlje uspijevaju najljepše i prve trešnje, kostanji i kamelija sa titulom kraljice cvijeća bokeških đardina, proljeće naprije sviće.

Prvi vjesnici su upravo kamelije, one bijele, otmene, pa  špricane, i roze koje su mještani u prošlosti sa posebnom pažnjom njegovali.

U ovom kraju, nježnom cvijetu najviše pogoduje blaga i vlažna klima, ali i zemlja ispod stabala stoljetnih kostanja.

Nekada su bile prave šume kostanja u Stolivu, a u svakom đardinu čitava stabla kamelija.

Danas ih njeguju uglavnom stariji mještani, priča za Skala radio 88-godišnja gospođa  Anđelija Mihović čiju vitalnost duha i tijela održava vrt, plivanje, zdrava hrana, domaći čajevi koje sama spravlja i obavezna fiskultura jutarnja.

vrt Anđelije Mihović

Njen vrt je ovih dana u mirisima procvale magnolije, zumbula i ružmarina u kome dominiraju kraljevske kamelije.

Sve manje se sade, presađuju i kaleme kamelije u Boki Kotorskoj, a one su poseban simbol Stoliva i njegove pitome zemlje i arije, kaže ova šarmantna Stolivljanka koja svoje kamelije prije svega ljubavlju zaliva.

Takođe pamti vrijeme kada su se na kotorsku pijacu donosile prve trešnje iz Stoliva one sitne i krupne crvene i posebno slatke, bijele kojij je sve manje.

To su bile rane, stolivske trešnje, a u Stolivu ima najmanje sunca.

Pa kako tako sve lako uspijeva u ovom kraju, pitali smo gospođu Anđeliju.

Po njenom mišljenju biljkama, cvijeću i voćkama u Stolivu pogoduje vlažna i konstantno ista klima, bez naglog miješanja toplog i hladnog zraka.

Na žalost, sve je manje onih koji rade u vrtovima, stari su otišli, mladima to nije zanimacija, sve je drugačije i način života i rada oko uzgoja voćki i cvijeća, sa malo sjete podsjeća naša sagovornica.

Ove godine je kamelije i voćke ubio grad, velika kiša i nevrijeme koje je otkinulo pupoljke, pa se ne da cvatu.

Prava stable kamelija o kojima brine gospođa Mihović stara su preko 50 godina, od čijih sadnica je u siromašnija vremena živjela njena familija prodajući ih, ali i darujući podjednako.

Mladi, na žalost danas neće ni da pokušaju da nauče od nekog starijeg kako se uzgaja kamelija, jer je to cvijet koji ne može svako zasadit i koga ne prima svaki komadić zemlje.

“Ja sam znala sadit po 20, 30 komada od kojih se i ako prime četiti, pet. Po starinski kako se sadilo, treba znati odrezat komadić grančice kamelije koja je krenula i to u rano proljeće i onda usadit u zemlju od kostanja. Zatim sadnice treba pokriti teglom ili flašom. Usadi se tako 20 – 30 pelcera pa što primi, primi. Teglu treba lagano otvarati da grančica dobija vazduha da oživi”, priča ova autohtona Bokeljka.

I do godinu dana biljčica zna biti zelena, a da ne pusti žile. Kada pusti znak i prvi pupoljak onda je treba zalivati ljubavlju. Cvijet treba da se voli kao sve što u prirodi traži ljubav. Kamelije se zaliva kao i svaki cvijet samo joj je mjesto u hladovini.

Njeni cvijetovi kao sve što je lijepo malo traju, ali je svaka Bokeljka znala da se kamelija ne sadi na golu livadu nego ispod ostalog drveća da ima i hlada i dovoljno sunca, poručila je Anđelija lijepa i danas, baš kao što su i njene kamelije.

Anđelija Mihović

3 KOMENTARI

  1. Tete dao ti bog/ i ako ga ne vjerujes/ 108 godina da zivis i plivas u srteći i zadovoljstvu tvoje famelje!!!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].