Gospodo, Evropa je tu

2
Faiz Softić

Mi koji vodimo porijeklo iz Crne Gore a nalazimo se, iz dobro poznatih razloga, rasuti diljem svijeta i koji želimo da i Crna Gora dalje bude i naša domovina, želimo poručiti nacional-fašističkim skupinama koje s vremena na vrijeme pokušavaju zastrašiti bošnjačku zajednicu u Crnoj Gori, da ovo nisu devedesete.

Piše: Faiz Softić

U zadnje vrijeme svjedočimo otvorenom izlivu mržnje prema pripadnicima bošnjačke nacionalnosti u Pljevljima, što je sramno da sramnije biti ne može. A najnoviju „čašu žuči“ pokušali su sasuti pravo na glavu čovjeku koji nema ni jedne mrlje na svojoj savjesti, osim što je Bošnjak – Harisu Đurđeviću, načelniku CB Pljevlja.

Ovakve šovinističke orgije su se mogle neometano odvijati devedesetih godina prošloga stoljeća, a danas, sigurno, neće moći!

Povampireni protagonisti najprimitivnijeg šovinizma, oni kojima  ništa nije sveto, moraju shvatiti da je vrijeme Čeka Dačevića i njegovih istomišljenika prošlost i da se danas svaki potez povučen na mapi Crne Gore budno prati iz Evrope i Amerike, odnosno cijelog civilizovanog svijeta! Valjda nijesu toliki tokmaci da ne vide kako je politika i sve što se radi u Crnoj Gori predmet interesovanja i Evrope i Amerike.

Ako budemo nastavili slati poruke slične sadržine ko zna kada će se vrata EU otškrinuti za Crnu Goru.

Da li je moguće da se danas u 21 – om vijeku, kada se ljudi spremaju da naseljavaju druge planete, urla na čovjeka zato što se određenim grupama ne sviđa njegova nacionalna pripadnost.

O tempora, o mores – rekao bi veliki Ciceron, rimski državnik, pisac i filozof rođen 106 g. prije Hrista.

I ja danas ponavljam: O tempora, o mores (Čudnih li vremena, čudnih li običaja).

I stidim se kada evropskoj gospodi dođe do ušiju što se danas uzvikuje u Crnoj Gori.

Ne mogu se oteti utisku, i gotovo je očigledno na osnovu izjava nekih crnogorskih zvaničnika da ove odrođene, povampirene grupe, koje u 21-om stoljeću horski pjevaju: Ustala je Sparta srpska, ovo neće biti Turska – nemaju podršku iz određenih krugova Vlade Crne Gore. Sve podsjeća na one tragične poruke, prije genocida u Srebrenici o navodnoj „osveti Kosova“!

Ne mogu, prije svega kao čovjek, pa sve ostalo iza toga, ne primijetiti da se nova Vlada želi obračunati sa kriminalcima, a kao da ne primjećuje novi opasni i najopasniji kriminal koji kulja iz njenih redova.

Rođen sam u Crnoj Gori i svim je srcem volim i nikog, baš nikog ne mrzim, a niti ikoga u mojoj blizini poznajem da bilo koga mrzi, pogotovu ne zbog njegove etničke i vjerske pripadnosti.

Uhvatum li sebe da mrzim, nikada to sebi ne bih oprostio. I ovo nije floskula, već sušta i najsuštija istina.

Ali se ne prestajem ibretit novim nacional-šovinističkim ispadima u Crnoj Gori i još jednom ponavljam: Znajte, gospodo, Evropa je tu i, ukoliko budemo gajili fašistoidnu ideologiju, ništa od integracije u moderno evropsko društvo, što je očigledno i cilj ovim grupacijama, koje Crnu Goru žele pretvoriti u provinciju susjedne države!

2 KOMENTARI

  1. Njima i ne treba EU,oni žele kameno doba jer urlaju upravo tako.
    Neka samo civilizovanim svijetom kruži slika onog Budvanina što bi mu i bik pozavidio na dernavu i grimasu,pa da se uvjere đe smo i ko nas vodi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]