Gost emisije Rato Brajković, direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora

0
Rato Brajković u redakciji Skala radija

poslušajte emisiju

Skala radio je počeo sa emitovanjem nove polusatne emisije “Skalin parapet” koja je na programu svakog radnog dana od 11.30 do 12 sati, u okviru “Skalinade”-dnevnog programa Skala radija.

Gost emisije Rato Brajković, direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora.

Emisiju uredio i vodio Slavko Mandić.

Prenosimo izvode iz razgovora, a emisiju u cjelosti možete poslušati na našem portalu.

* * *

Saobraćajni kolaps u Kotoru ne jenjava ni u oktobru.

Duge kolone autmobila i dalje mile jedinom saobraćajnicom, stvarajući saobraćajni čep.

Obećanje aktuelne vlasti da će se tokom sezone postaviti nekoliko pokretnih semafora za pješake nije još realizovano.

O razlozima i rješenju ove dugogodinje neizlječive boljke UNESCO-vog grada Skala radio je, između ostalog, pitao Rata  Brajkovića, direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora u današnjoj emisiji “Skalin parapet”.

“Na tenderu, koji je bio raspisan za pješački semafor naspram glavnih gradskih vrata, i još dva na raskrsnici kod Zavoda za zapošljavanje i otvorenog bazena, niko se nije javio. Očito da je cijena od 25 hiljada eura bila suviše mala za ovaj projekat, za koji niko nije našao računicu”, kazao je Brajković.

Potom je raspisan tender samo za jedan semafor, za kojeg se smatra da je neophodan, a pomenuta dva, po mišljenju Brajkovića, nijesu toliko potrebna.

On vjeruje da će se javiti izvođač i da će ubrzo biti postavljen pješački semafor preko puta glavnih gradskih vrata, čime bi se, koliko toliko rasteretila gužva.

Brajković, nadalje smatra da pješaci uopšte ne predstavljaju problem saobraćajne gužve u Kotoru , a ako je do sada nešto uradila aktuelna vlast po tom pitanju, podsjetio je on, to je da je turiste sa kruzera usmjerila na glavni prelaz što, kako je kazao daje određene rezultate.

Izbjegnuta je gužva na ulazu u luku, gdje su turiste salijetali taksisti, divlji i regularni.

Glavni problem, rekao je Brajković, predstavlja gužva na kružnom toku. Od kružnog toka nema boljeg rješenja.

“Međutim, toliko je vozila koja ulaze sa svake strane u Kotor da kružni tok jednostavno ne može da primi sva ta vozila. Mislim da se stotinak metara putem od tunela do kružnog toka duplo sporije prođe nego li kasnije od kružnog toka pored bedema”, naveo je on.

To je, kaže Brajković, potpuno pouzdan podatak.

Za njega je jedino pravo rješenje zaobilaznica oko Kotora.

Tu dileme nema, rekao je Brajković, s tim što ni zaobilaznica ne bi mnogo doprinijela konačnom rješenju saobraćaja u Kotoru, ukoliko se u kritičnim ljetnjim mjesecima ne bi u potpunosti obustavio saobraćaj na razdaljini od kružnog toka do otvorenog bazena za automobile i teške kamione.

“Tuda bi samo trebala prolaziti vozila hitnih službi i taksisti, kao i autobusi gradskog prevoza. Važno je uvesti ozbiljnu, gradsku liniju kako bi se građani navikli da putuju gradskim prevozom, brže i jeftinije. I do sada je bilo dosta primjedbi na neistaknut red vožnje na autobuskim stajalištima, što je nemoguće u sadašnjim okolnostima enormnih gužvi. Kada bi se uradila zaobilaznica i gradski prevoz bi mnogo lakše funkconisao sa tačnim redom vožnje”, priča nam on.

Bez zaobilaznice, Brajković ne vidi pravo rješenje.

“Do tada i nevezano za zaobilaznicu, razmišlja se o potrebi izgradnje parkinga i to kod sadašnjeg Autoremonta, a ideja je i da se otkupi prostor na mjesto nekadašnje veterinarske stanice u Škaljarima i tamo napravi velika gradska garaža. Time bi se ogroman broj vozila koji dolaze iz tunela, ukoliko ne produžavaju dalje, zaustavio parkirao”, kazao je Brajković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]