Građani i djeca, slobodno o svojim pravima pred zaštitnikom ljudskih prava i sloboda

2

Nevenka Stanković

Nevenka Stanković

U okviru programa “Dana zaštitnika” Šućko Baković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore sa saradnicima u srijedu 17. i u četvrtak 18. decembra će boraviti u Kotoru.

Nevenka Stanković, zamjenica zaštitnika ljudskih prava je za Skala radio kazala da je ovo prilika da građani u neposrednom kontaktu sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda iznesu svoje probleme, ukoliko smatraju da su im ljudska prava i slobode povrijeđeni postupanjem državnih ili organa lokalne samouprave, javnih službi ili drugih nosilaca ovlašćenja.

Dio Bakovićevih saradnika, u susjednom Herceg Novom govoriće o zaštiti dječijih prava i obići osnovne škole, gdje će biti riječi o pravima djeteta.

Biće predstavljena i aktivnost koju radi Zaštitnik, a odnosi se na upućivanje javnog poziva svoj djeci koja su zainteresovana da sarađuju sa institucijom Zaštitnika u okviru zlatne mreže savjetnika koju čine djeca od 12 do 16 godina, kazala je Stankovićeva.

Na naše pitanje što kažu dosadašnja iskustva i koja su prava građana najviše ugrožena, Stankovićeva je odgovorila da su to obično odugovlačenje sudskog postupka i problemi u lokalnoj samoupravi.

Kada su u pitanju prava djeteta, to je obrazovanje, objektivnost ocjenjivanja, vršnjačko nasilje, problemi konfliktnih razvoda povjeravanja djece.

Za sve ono što im nije jasno ili smatraju da im je učinjena neka nepravda ili da državni organi nijesu pravilno postupili, prilika je da to kažu u Kotoru i Herceg Novom, podsjetila je Stankovićeva.

Prijem stranaka biće u skupštinskoj sali palete Bizanti u srijedu od 10,30 do 13 i 30 i u četvrtak od 10 do 13 sati i 30 minuta.

2 KOMENTARI

  1. Mislim da je jedno elementarno ljudsko pravo prekrseno vec prije samog dolaska gospodona ombudsmana Sucka Bakovica u Kotor, jer je prijem stranaka poredvidjen u palati Biaznti koja je nedostupna za osobe sa ivaliditetom ( u invalidskim kolicima), a koji, kao marginalizovana grupa, imaju jednako pravo kao i ostali da iskažu svoje viđenje i ukazu krsenje gradjanskih prava.
    U tom smislu pokusat cu sutra da ostvarim kontakt sa gospdoinom Ombudsmanom , ali mislim da mi to nece uspjeti ukoliko mi do sutra ne izrastu krila..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]