Građani Kotora ne znaju što Kotoru znači članstvo u Asocijaciji najljepših zaliva svijeta

8
Bokokotorski zaliv

Prof. dr Milenko Pasinović

prof. dr Milenko Pasinović

Bokokotorski zaliv je 2000. godine primljen u Asocijaciju najljepših zalivi svijeta, koja je osnovana 1997. godine u Francuskoj, a danas broji 30 zaliva iz 27 zemalja.

Polovinom januara 2012. godine Kotor i Boku posjetio je izvršni direktor i osnivač Kluba najljepših zaliva svijeta, Brine Bodar (Bruno Bodar).

Ni tada, kao ni prilikom ranijih posjeta Bokokotorskom zalivu, gospodin Bodar nije krio oduševljenje jedinstvenim ljepotama Boke, za koju bez rezerve kaže da je ponos Mediterana i da je na sreću naš zaliv ostao najvećim dijelom sačuvan.

Interesantno je da je realizacija ove ideje vođena iz Beograda i da je glavna osoba zadužena za sve aktivnosti i komunikaciju sa Asocijacijom bila Zorica Kavčuk, stalno nastanjena u Beogradu.

Kotor je nastojao godinama da se pita i da aktivno učestvuje u medijskom i turističkom predstavljanju ovog dragulja prirode, ali je to tek uspio da realizuje prije nekoliko godina.

Članarinu od 2000 eura na godišnjem nivou plaćala je do 2007. godine Opština Kotor, a od tada lokalna Turistička organizacija, iako je sva korespodencija išla iz Beograda.

Prestavnici TO Kotor prošle godine su prisustvovali Kongresu Asocijacije najljepših zaliva svijeta koji je održan u Južnoj Koreji, a za ovu godinu TO Kotor je već dobila poziv za kongres koji će se održati na Filipima krajem tekuće godine, kazao je za Skala radio Mirza Krcić, direktor kotorske Turističke organizacije.

Posebne kancelarije nema jer se svi poslovi po ovom pitanju obavljaju u TO Kotor.

Građani znaju da je Bokokotoski zaliv zvanično jedan od najljepših zaliva svijeta, ali nijesu upoznati što to zapravo znači i da li od toga opština ima neke benefite.

A ima, i to ne male, jer je Bokokotoski zaliv svojom jedinstvenom ljepotom i atraktivnošću prisutan na međunarodnim kongresima i vodećim svjetskim medijskim kućama kao nezaobilazna destinacija.

Od prošle godine aktivno je učešće i Sekretarijata za prirodnu i kulturnu baštinu opštine Kotor.

Prof. dr Milenko Pasinović, turizmolog kaže da su Kotor i Crna Gora bili ponosni izborom Bokokotorskog zaliva u porodicu tada 30 najljepših zaliva svijeta.

To je veliko priznanje ne samo geografskim, prirodnim, nego i kulturno-istorijskim i spomeničkim osobenostima koje Boka Kotorska ima, smatra Pasinović.

Međutim, po njegovom mišljenju, zastale su aktivnosti, a građani Kotora nijesu dovoljno informisani ni gdje je sjedište ove asocijacije.

Prvobitno je bilo u Beogradu dok je bila zajednička država.

Nije poznato ko je predsjednik i ko su članovi Upravnog odbora Asocijacije najljepših zaliva svijeta i što konkretno Upravni odbor radi na očuvanju onih osobenosti zbog kojih je Bokokotorski zaliv ušao na spisak najljepših zaliva svijeta.

Među tim osobenostima svakako su i bedemi grada Kotora, koji svojom dužinom od 4,5 kilometra spadaju u red prvih u svijetu, kazao je Pasinović.

Čuju se razne inicijative da se bedemi valorizuju i očuvaju kroz cijenu ulaznica itd, ali to nijesu realna očekivanja s obzirom da bedemi iziskuju ozbiljne investicije u smislu njihove sanacije, eventualne restauracije gdje za to postoji potreba, kao i u cilju njhovog održavanja.

Zato bi, prema mišljenju turizmologa Milenka Pasinovića trebalo pokrenuti inicijativu koja bi imala međunarodni karakter i učestvovati na konkursima koji se za takve namjene raspisuju u svijetu.

Od onih koji ulažu u turizam, zašto i ne tražiti da svojim doprinosom participiraju i u očuvanju bedema i ne samo njih već i ostalog spomeničkog blaga koje mi objektivno nijesmo u stanju da isfinansiramo, mišljenja je Pasinović.

Bokokotorski zaliv, kao jedan od najljepših zaliva svijeta, podrazumijeva uređenje i okoline, jer je to neraskidiva cjelina.

8 KOMENTARI

 1. kazite koliko ih ima u lokalnoj TO koji znaju nesto reci u zalivu koji toboze predstavljaju na svim sajmovima? tek onda pitajte narod.

 2. u crnoj gori ima 2-3% gradjana. Vecina su malogradjani, a ostatak, cestiti, vrijedni seljaci
  Ko bi to bio od ,,gradjana” da zna il’ ne zna o Zalivu ??????????

 3. Da mnogo ne obrazlažem,ovaj komentar nam pokazuje đe smo ,što smo i ko nas vodi.
  maki mali
  25/02/2015 – 10:00

  Poštivano pučanstvo komunitade Kotorske,u vremenu kad sve turističke destinacije organizovanim djelovanjem i propagandom,privlače turističku klijentelu,jedinim pravim potezom ,,smanjenjem cijena”…ovi se dosjetiše…primiše jedno 20 tak novijeh đevojaka od ovizijeh opcinskijeh meštara (bljuvača iza šponde)…te morau sad proširit prostor,i dobit ni anke zgradu ka ovizi iz porta…mogu i zajedno p.a.
  E a onda,malo ljudi šetau,po bijelome svijetu…ni anke da su ministri,oliti ministrice…sve u parove…propagandno turistički se malo udružuju…ugh…te tu potrošiše ovizijeh pineza,te su svijeh nas..l sad oce da malo podignu cijene…brao i trebau…dajte im i onako su po opstine njihovi funkcioneri…jedan te šeta bizina svaki dan u podne u gace od tri kvarta i ima onu kapunjeru kod Zdk-a…ona jedna što jeniko nezna jedno vec deset godina,sto sefuje,dje se ništa ne vidi i ne čuje…A biser im je ovizi potprsjednik…stručnjak za komunalno stambenosmecarskokulturnohigijensku oblast…itd…ispade im ovi Mirza najbolji da ga nisu poduvatili pod svoje oni mali od onoga medonosca i ovizi glavni od sale….ee…borati….lijepe moje makice…male

 4. Ko bi se cudio da sada sjediste asocijacije bude u PG ili mozda u Niksic ili Berane? Nemam nista protiv tig gradova ali mislim da to nema smisla!

 5. Nikoga to ne interesuje vidi se iz okruzenja, svudje djubar, otpad, sporkeca, odnos prema okolisu nikakav, u more se sve is vasta baca. A najkrivlje je tzv Morsko dobro gg preduzece koje samo otima pare a ne gleda dje se ruse parapeti razgradjuje i devastira obala zaljeva, a i direkcija za izgtradnju pohlepna i korumpirana i svasta more niknut u zaljevu pocevsi od riskijeh sela, reklama sa Plitvickih jezera i izgradnja i nadogradnja koje lice na tursku kasabu, a(pred profesorovim proyorima je jedna takva kome niko nista ne more jer IMA ŠOLDI !!! Zastitari takodje su nemarni i ne vode brigu. Hvala profesoru Pasinovicu sto je pokrenuo i uvijek pokrece da izadjemo iz camotinje i neznanja a i njemu se Kotor “lijepo” odužio !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].