Građani neće moći da se liječe u Kodri o trošku države

0

Građani Crne Gore više neće moći o trošku države da se liječe u privatnoj bolnici Kodra, već će sve usluge morati da plate. Ta privatna bolnica omogućavala je operacije iz oblasti urologije, hirurgije, oftalmologije i ortopedije na teret zdravstvenog osiguranja.

Fond za zdravstvo zaključio je ugovore sa pet privatnih zdravstvenih ustanova koje žele da pružaju usluge u okviru javnog zdravstva ne navodeći o kojim ustanovama je riječ, ali među njima nema bolnice Kodra koja je donijela odluku da se ne javlja na konkurs raspisan u septembru nakon što je Vlada prethodno sa njom raskinula ugovor, koji je trebalo da važi do kraja prošle godine, piše Pobjeda.

To znači da građani Crne Gore više neće moći o trošku države da se liječe u privatnoj bolnici Kodra, već će sve usluge morati da plate. Ta privatna bolnica omogućavala je operacije iz oblasti urologije, hirurgije, oftalmologije i ortopedije na teret zdravstvenog osiguranja.

Direktorica Kodre Dragica Perović Ivanović kazala je Pobjedu da je njihov ugovor raskinut ljetos nezakonitom odlukom Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva.

“Time je pacijentima oduzeto pravo da se o trošku svog zdravstvenog osiguranja, uz uput izabranog doktora, liječe u bolnici Kodra. Sada sve usluge, uključujući i operacije, plaćaju”, istakla je Perović Ivanović.

Navela je da se nijesu ni javili na poziv Fonda uz obrazloženje da nijesu htjeli da učestvuju u „farsi i prevari građana“.

“Konkurs je raspisan samo radi dezavuisanja građana, odnosno da bi mogli davati netačne informacije kako pacijenti i dalje mogu da se liječe i operišu u privatnim bolnicama. Raspisali su konkurs za samo četiri operativna zahvata, a ukinuli su mogućnost da pacijenti mogu uraditi bilo koji operativni zahvat koji im je indikovan. Kako nijesmo htjeli da učestvujemo u toj farsi, odnosno prevari građana, nijesmo se, naravno, javili na takav poziv”,naglasila je ona.

Fond za zdravstveno osiguranje juče je saopštio da je sa ukupno pet ustanova sklopljen ugovor, ali nije navedeno sa kojim, niti koje su privatne ustanove podnijele prijave na konkurs.

“Na javni poziv javilo se sedam ustanova za pružanje zdravstvene zaštite za četiri oblasti. Odlukom o izboru davalaca zdravstvenih usluga koji nijesu obuhvaćeni odlukom o mreži zdravstvenih ustanova za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja je donesena u decembru 2021. godine, sa pet ustanova zaključen je ugovor o pružanju usluga iz tri tražene oblasti “, navode iz Fonda.

Poliklinika Hipokrat juče je obavijestila građane da je sklopila ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore i omogućila besplatne preglede magnetnom rezonancom za sve osiguranike Fonda uz uput izabranog ljekara.

“Najsavremeniji aparati i najeminentniji stručnjaci iz Crne Gore, regiona i svijeta su vam dostupni na tri lokacije – Podgorica, Nikšić i Radanovići “, naveli su oni.

Osim njih, na sajtu Fonda stoji i da je potpisan ugovor od 1. januara 2022. do 30. novembra 2023. i sa Poliklinikom Konzilijum koja takođe omogućava preglede magnetnom rezonancom.

Iz Fonda su saopštili da su zaključili ugovore za pružanje specijalističko-konsultativne i dijagnostičke zdravstvene zaštite iz oblasti radiološke dijagnostike i hiperbarične oksigene terapije.

“Osigurana lica ostvaruju zdravstvenu zaštitu iz oblasti radiološke dijagnostike kod davaoca zdravstvene usluge (privatna klinika) na osnovu uputa izabranog doktora, po prijedlogu nadležnog konzilijuma Kliničkog centra Crne Gore. Osigurano lice ostvaruje zdravstvenu zaštitu iz oblasti hiperbarične oksigene terapije kod davaoca zdravstvenih usluga, na osnovu uputnice nadležne područne jedinice/filijale Fonda i odgovarajuće medicinske dokumentacije”, stoji u saopštenju.

Javni poziv, kako su rekli, raspisan je uz saglasnost Ministarstva zdravlja a na prijedlog Kliničkog centra Crne Gore, „za nedostatne usluge i za usluge za čije pružanje postoji lista čekanja“.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]