Gradiće se žičara do tvrđave San Đovani

6
atanica na nekadašnjoj zičari od Kotora do Njeguša

Marija Ćatović

Dugogodišnja dilema da li Kotoru treba žičara ili lift do tvrđave San Đovani se konačno rješava i prema riječima gradonačelnice Kotora Marije Ćatović u pripremi je izrada eleborata za žičaru koja je u mnogome jeftinija od lifta.

Izgradnja lifta bi koštala oko 12 miliona eura a žičare dva ipo miliona.

Za ovaj posao saglasnost će dati, kako je rečeno i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, a relevantni stručnjaci iz Evrope i svijeta su dali zeleno svijetlo za ovu investiciju koja će Kotor još više turistički valorizovati, kazala je Ćatovićeva.

Pored toga što će žičara biti izuzetno atraktivna i što će predstavljati novu turističku ponudu, ona će značajno doprijeniti punjenju opštinskog budžeta.

Malo će biti onih od više hiljada gostiju koji dnevno posjećuju Kotor koji se žičarom neće popeti na San Đovani i uživati u jednom od najljepših pogleda na Mediteranu.

6 KOMENTARI

 1. ali opet se nidje ne spominje datum pocetka gradnja stalno se prica o nekakvim elaboratima a konkretnog rijesenja ni na vidiku,dok se u nam komsijskim gradovima Tivtu i Herceg Novom vec nesto radi u nasoj opstini se i dalje prica samo o planovima za buducnost koje koce losi lokalni DPS-SDP odnosi a svjedoci smo kako drzava nijemo gleda i pere ruke od preseljenja Jugopetrola u Podgoricu i gubitka minimum 200 radnih mjesta i jos kojekakvih beneficija za opstinu,a ja mislim da je gradjanima napokon vrijeme da promijene svijest i da pogledaju do cega ih je dovela lokalna vlast koja evo vec 20 godina u istom sastavu uz par kozmetickih promijena vodi ovaj grad.

 2. Sto mislite je li najbolje da polazna stanica bude s krova sportske hale u Skaljarima. Hala ima sve prednosti.Treba pitati Borislava?

 3. Ako se bavite istraživačkim novinarstvom, bilo bi dobro da obavijestite pučanstvo ko je to žestoko zagovarao isključivo tunel-lift? A htio eliminisati žičaru kao najsvrsishodnije rješenje. Htio je neko silnu proviziju da skrajne u vlastiti špag. Ko? Ko je taj – neko je dužan objašnjenje građanima Kotora. Jer što je skuplja investicija, na više se provizije može licitirati. Uporedimo 2,5 meleona sa cijelih 12. (!)
  I još nešto: ko je naredio nepotrebno geo-bušenje na Gurdiću, čija je to rođačka firma,
  ko ja je progutala pola milijuna evrića?
  Nadamo se da ćete se malo osim Lukom pozabaviti i ovim marifetlucima.

  • Znamo svi u Kotoru, no mučimo. Reginalni zavod još od 2007.godine nije dozvoljavao žičaru. Lift je bilo iznuđeno rješenje. A, ko personalno? Pa dvojac Ružica i Ljesarka, sa kormilarom Đagom, od 2008.godine.
   Dakle, punih osam godina je zabranjivana žičara, sa frazom da narušava “ambijentalne i kulturne vrijednosti Kotora”, da bi sad isti “stručnjaci” rekli može. Đe to ima? Mijenjanje stručnog stava “od danas do sjutra”, koje za rezultat ima propalih osam godina i propalih “pola milijuna evrića” i nikome ništa.

 4. To je sjajna ideja!
  Potrošilo se toliko vremena oko lifta, a investicija je očigledno bila neprofitabilna.
  Hvala Bogu da se odustalo od te megalomanske ideje!
  Nažalost znamo svi da je ona nastala u doba buma nekretnina, pa i finansijskog buma, pa nije ni čudo otkud se u to vrijeme i pojavila ideja lifta i sl. projekti!
  A i UNESCO ne bi trebao mnogo da se buni, jer je i žičara bila dio pejzaža u doba austrougara, kada je cjelokupna fortifikacija nastala, upravo ona koju danas UNESCO “štiti”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]