Gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević na konferenciji u Briselu

2
Francesco Cocco-Generalni sekretar Jadransko jonske euroregije i Aleksandar Stjepčević-gradonačelnik Kotora

Na poziv predsjednika regije Molize Paola di Laura Frature, gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević prisustvovao je konferenciji pod nazivom “Jačanje integrisane pomorske politike u Mediteranskom basenu” koja je ovih dana održana u Briselu.

Konferencija je organizovana od strane regije Molize u Komitetu regiona Evropske unije, u okviru Mediteranskog programa 2007-2013 godine.

Konferencija je okupila predstavnike Evropske unije, Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Komiteta regiona, lokalnih i regionalnih vlasti, Mediteranskih mreža, univerziteta i istraživačkih centara, privatnog sektora, kao i predstavnike transnacionalnih projekata.

U uvodnom obraćanju Generalni Sekretar Jadransko – jonske euroregije i koordinator projekta COM&CAP Marina Med za regiju Molize g-din Francesco Cocco, izrazio je posebno zadovoljstvo prisustvom predsjednika Opštine Kotor, kao člana Izvršnog odbora Jadransko – jonske euroregije i novoimenovanog predsjednika Foruma jadranskih i jonskih gradova.

Učesnici su imali priliku da aktivno učestvuju u debati unutar četiri tematska okrugla stola.

Na konferenciji su razmotrene različite perspektive upravljanja Mediteranom preko makroregionalnih strategija, sa posebnim fokusom na nedavno usvojenu Strategiju Jadransko – jonskog makroregiona (EUSAIR) uz razmatranje različitih aspekata buduće saradnje u ovoj oblasti.

Ovom prilikom čule su se preporuke i komentari Evropske komisije, Evropskog parlamenta i ostalih,u pogledu zaštite životne sredine i dimenzija Plavog rasta na Mediteranu.

Takođe je bilo riječi o industrijskom razvoju u basenu sa fokusom na održive luke i energetsku efikasnost, kao i o održivom pristupu zapošljavanja u pomorskom sektoru sa fokusom na ribarstvo i turizam.

Konferencija u Briselu bila je izuzetna prilika za razmjenu i kreiranje partnerstva unutar programa koji će se baviti budućim pitanjima i izazovima u Mediteranskom basenu za finansijsko razdoblje Evropske unije 2014-2020.

Na marginama sesije razmotrena je mogućnost partnerstva Opštine Kotor u okviru sledećeg poziva za projekte Mediteranskog transnacionalnog programa, imajući u vidu njeno članstvo u nekoliko značajnih međunarodnih organizacija koje promovišu saradnju u regionu.

Kroz partnerstvo unutar Jadransko – jonske euroregije i Foruma Jadranskih i jonskih gradova Opština Kotor učestvuje u sprovođenju međunarodnih projekata finansiranih od strane Evropske unije stvarajući osnovu za implementaciju nove strategije Jadransko – jonskog makroregiona u oblastima od značaja za dugoročni ekonomski razvoj Kotora kao Jadranske luke, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Stjepčevića.

2 KOMENTARI

  1. Jer ove “kotorske demokrate”-kad tebe nema doma-oni ne mogu sastaviti “kvorum”-na SO! Bježe,bježu sa časovag? Loši đakovi,ovi naši”proeuvropski”(slomih jezik?) ,kad im nema razrednoga starešine-u obdanište?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]