Gradonačelnik Kotora se susreo sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Republike Slovačke

0
Željko Aprcović – Boris Gandel

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović susreo se sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori NJ.E. Borisom Gandelom, saopšteno je iz lokalne uprave.

Ambasador Gandel ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Kotor istakavši da su odnosi između Republike Slovačke i Crne Gore izuzetni.

Predsjednik Aprcović je naglasio da Kotor, koji je dio svjetske kulturne baštine sa bogatim kulturnim životom i jedna od top destinacija u svijetu, ima šta da ponudi kao partner u okviru saradnje Crne Gore – punopravne članice NATO saveza i regionalnog lidera u procesu evropskih integracija sa Slovačkom Republikom.

Ambasador Gandel ovom prilikom je podsjetio da je kao članica Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, u pravcu pozitivnog makroekonomskog razvoja, Slovačka postala donator razvojne pomoći (ODA – Zvanična razvojna pomoć).

Naime, Slovačka je od 2003. godine uključena u bilateralne programe razvojne pomoći i projekte, pored pružanja multilateralne i humanitarne pomoći. Istovremeno, od 2004. godine, kao država članica Evropske unije, Slovačka se bavi finansiranjem razvojnih aktivnosti koje sprovodi Evropska komisija. U tom kontekstu, na današnjem sastanku je zaključeno da će Opština Kotor posredstvom ambasade Slovačke Republike u Crnoj Gori imati mogućnost da naredne godine kandiduje projekte koji se odnose na pomoć djeci u stanju socijalne potrebe u okviru Sporazuma o razvojnoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Slovačke Republike.

Takođe je zaključeno da će se buduća saradnja odvijati na polju kulture, uspostavljanja partnerstava sa slovačkim gradovima, a u fokusu će biti i saradnja sa slovačkim privrednicima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.