Granice EU i dalje zatvorene za Crnu Goru

0

 

Ambasadori zemlja članica Evropske unije EU na današnjem sastanku u Briselu predložili su da Crna Gora i dalje bude van liste zemalja kojima je dozvoljeno putovanje u EU, javila je TVCG.

Na ažuriranoj listi nema novih zemlja, niti bilo koje države sa Zapadnog Balkana.

Odluku ambasadora pisanom procedurom treba pa potvrde zemlje članice, a zatim i zvanično usvoji Savjet EU 1. avgusta.

Današnje zasijedanje stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu ujedno je i posljednje prije ljetnje pauze, a pored liste zemalja, ambasadori su razgovarali o Fondu za oporavak EU i Višegodišnjem finansijskom okviru.

Agencije prenose da tokom avgusta neće biti zasedanja ambasadora EU, a lista će biti ažurirana po hitnom postupku samo u slučaju “drastične promjene epidemiološke situacije” u nekoj od zemlja.

Brisel je 1. jula ponovo otvorio svoje spoljne granice, ali samo one koje dolaze sa izabrane liste zemalja. Trenutno 13 zemalja ima zeleno svijetlo za ulazak u EU: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, a Alžir i Maroko će biti uklonjeni.

Prije dvije nedjelje, Srbija i Crna Gora imale su odobrenje da putuju u EU, ali su nakon porasta broja slučajeva uklonjene.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]