Grgurević: eksponati u katedrali Sv. Tripuna zbog masnog smoga nakon požara zahtijevaju poseban konzervatorski tretman

4
katedrala - bazilika sv. Tripuna u Kotoru

Jasminka Grgurević

Jasminka Grgurević

Požar koji je izbio u kotorskoj katedrali – bazilici Sv. Tripuna u galeriji nad južnim brodom uzrokovan je prodorom vlage u instalacije usljed čega se zapalila klima koja nije radila.

“Jedna od posljedica ovog požara je velika količina gareži uzrokavana sagorijevanjem plastike. Riječ je o posebnoj vrsti smoga koji je dosta masan i problematičan za čišćenje”, kazala je za Skala radio slikarka konzervatorka Jasminka Grgurević, koju smo pitali za stručno objašnjenje oštećenja i čišćenja katedrale i eksponata poslije požara.

Prema njenim riječima u odnosu na požar koji je mogao rezultirati znatno većom štetom, posljedice su zanemarljive.

Oštećenja se odnose na cijelu južnu galeriju koja je pocrnjela, tj ukrasno-dekorativni malter koji u ovom prostoru kao i u cijeloj katedrali ima crvenkasti ton.

Pošto se radi o dekorativnom malteru čija je površina zasječena, njegovo čišćenje će, kaže Grgurevićeva, biti veoma teško.

“Postoje dvije varijante, ili obijanje maltera ili pokušaj čišćenja nekom od metoda, suvim ledom ili izduvavanjem tog dijela maltera, što će se tokom sljedećih dana sagledati, jer radi se o jako masnom smogu”, navodi ona.

Jasminka Grgurević

“Nadalje, u tom dijelu galerije nad južnim, kao i nad sjevernim brodom smješten je veliki broj eksponata, slika na platnu, srebrnih predmeta u staklenim vitrinama, zatim veliki broj crkvenih odježdi. Svaki od eksponata zahtijevaće poseban konzervatorski tretman i u zavisnosti od problematike, slijede konzervatorske mjere”, kazala je konzervatorka Jasminka Grgurević.

Komentarišući slike na platnu posebno u prednjem dijelu južne galerije koje su prekrivene slojem čađi, Grgurevićeva daje primjer slike Voja Stanića na čijem platnu nije moguće sagledati originalni bojeni tonalitet.

To znači da slijedi detaljno čišćenje sloja smoga sa površine slika koji će se kako pretpostavlja, obavljati nekim od hemijskih sredstava.

Svi ostali predmeti, srebro koje se nalazi u staklenim vitrinama, crkvene odježde, komadi dobrotske čipke će takođe morati da pretrpe određeni konzervatorski tretman u skladu sa pravilima struke.

Takođe je, priča Grgurevićeva, smog prošao kroz trifore, aiko se na njima nalaze zastori od poliestera i prodro je u samu unutrašnjost, u srednji brod katedrale pa je došlo do promjene tonaliteta i djelova bojenih trifora.

Slojevi smoga, mada u manjim količinama, su vidljivi na svim predmetima u centralnom brodu katedrale, zaključila je Grgurevićeva, koja je nakon zemljotresa 1979. godine radila istraživanje i zaštitu zidnog slikarstva i interijera katedrale Sv. Tripuna.

4 KOMENTARI

  1. Kotorska ekipa zaštitara spomenika izuzetno stručna , zna se gdje su ih sve angažovali počev od Grgurevićke, Čubrovićke, Mira Franovića i ostalih ali dolaze neki novi u Kotor koji ne znaju iz prve ni da pogode gdje se nalaze svjetski vrijedni spomenici a ne da ih zaštite na pravi način. Stara izreka da pop ne može u svom selu.

  2. A đe pitate Jaku za stručno mišljenje. Trebali ste pitati onoga “stručnjaka” Kalezića. Ja bih njemu sada prepuštio da stručno sagleda problem i upozna javnost sa njegovim “stručnim” viđenjem. On je sada šef od konzervacije u Kotoru, a ne Jaka..
    Opraštam vam za ovu omašku, samo u slučaju da vam je poznata njegova metoda čišćenja. Alkoholom, normalno.
    Nadam se da su zaposleni u Upravi i Centru u Kotoru, ugasili požar jer oni dolaze na posao tačno u devet ura, na čelo sa šefom, a udaljeni su svega desetinu metara od katedrale. Prvi je krenuo Kalezić, ali su ga spriječili, obzirom na sredstvo za gašenje koje upotrebljava, jer bi posljedice bile daleko veće.
    E, kari moji sjori, na što smo spali. I neka smo, tako ni i triba. Da nije ove Skale, svi bi mučali ka pi….

  3. Boga mi velika rabota. To najbolje znaju stručnjaci kao gospođa Grgurević. Svaku stopu izgleda treba očistiti i to ne kanavacom nego kako Bog zapovijeda i ti zahtjevi od monumenata. Dobro je dobro kako je moglo bit.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].