Grupa građana podnijela krivičnu prijavu protiv ministarke zdravlja

1
Jelena Borovinić-Bojović
Grupa građana podnijela je krivičnu prijavu protiv ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, jer je, kako tvrde, od stupanja na tu u funkciju “nevršenjem službene dužnosti drugima nanijela štetu i teže povrijedila prava drugih, kojima su usljed toga od Covid-19 preminuli članovi porodice ili su i sami teško narušenog zdravlja”.

Neki od njih su i zdravstveni radnici, dodaju u saopštenju, zbog čega je došlo i do ugrožavanja i kolapsa zdravstvenog sistema.

Krivičnu prijavu podnijeli i zbog toga što je “u periodu od stupanja na funkciju pa nadalje kršila zakone i druge propise i opšte akte, propuštanjem dužnog nadzora nesavjesno postupala u vršenju službe iako je mogla biti svjesna da usljed toga može nastupiti teška povreda prava drugih u vidu smrtne posljedice i teškog narušavanja zdravlja stanovnika Crne Gore”.

Grupa građana smatra da je izvršila krivično djelo nesavjetan rad u službi iz člana 417 stav 2 u vezi stava 1 u vezi člana 15 Krivičnog zakonika Crne Gore.

U saopštenju dodaju da je ona “nepostupanjem po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima za suzbijanje ili spriječavanje opasne zarazne bolesti doprinosila prenošenju opasne zarazne bolesti usljed čega je veliki broj osoba liječen od posljedica Covid-19.”

“Među građanima Crne Gore koji su podnijeli krivičnu prijavu protiv Borovinić Bojović ima i onih kojima su od posljedica zarazne bolesti preminuli i najbliži članovi porodice. Oni osnovano sumnjaju da je zbog nesavjesnog rada u službi, politizacije i nepotrebne političke diskriminacije i isključivosti nije izbjegnuta smrt i obolijevanje građana Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Odbijanjem donacije vakcina ministaka je, smatraju, u nepotrebno odložila početak vakcinacije što je vodilo i činjenici da je značajan broj osoba iz ugroženih kategorija ostao nevakcionisan pa time i nepotrebno i neosnovano ostao nezaštićen od zaraze.

“Ministarka je službeno lice koje je, shodno članu 417 Krivičnog zakonika, kršenjem zakona ili drugih propisa ili opštih akata, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupila u vršenju službe odbijanjem donacije vakcina iako je bila svjesna da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugih lica”, navodi grupa građana.

Oni očekuju da nadležno tužilaštvo provjeri da li je ministarka kao službeno lice doprinijela i izazivanju i širenju panike, po članu 398 Krivičnog zakonika, u vezi ponuđene donacije vakcina iznoseći podatke u javnosti koji nijesu bili tačni, namjerno politizujući temu i podstičući uznemirenje i strah kod stanovništva.

Kako su zaključili, ne pristaju i ne mire se sa činjenicom da nemar i nerad ubijaju građane i građanke.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].