Gutereš Đukanoviću: Crna Gora je glas zdravog razuma u regionu

0
Đukanović-Guteraš

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović završio je boravak u Njujorku, gdje je učestvovao na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, susretom sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom.

Gutereš je izrazio zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Đukanovićem, jer je, kako je kazao, Crna  Gora članica sa kojom nema problema. Odnose Crne Gore i UN-a okarakterisao je odličnim, a saradnju u svim oblastima primjernom. Ujedinjene nacije posebno cijene inicijative u odnosu na mirno rješavanje problema u regionu, u kojem je Crna Gora glas zdravog razuma.

U kontekstu dostizanja pune stabilnosti regiona, Gutereš je naglasio važnost kreiranja okruženja u kojem će se stvari pozitivno kretati, uz ocjenu da je jedan od uzroka još uvijek nerješavanja otvorenih pitanja, uz izvjestan zastoj Brisela u pogledu proširenja. Iskazao je očekivanje da će budući sastav Evropske komisije pokazati veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan.

Predsjednik Đukanović je zahvalio generalnom sekretaru Guterešu za odvojeno vrijeme za susret u bogatoj agendi tokom zasjedanja i potvrdio snažno partnerstvo i posvećenost Crne Gore vrijednostima UN-a i multilateralizma.  Podsjetio je na dinamičnu agendu susreta sa UN zvaničnicima i u kontekstu nastavka kontinuiranog političkog dijaloga pozvao Gutereša da posjeti Crnu Goru na 15-o godišnjicu članstva u UN-u 2021. godine. Istovremeno, ta posjeta bila bi dobra poruka i za region, kazao je Đukanović.

Predsjednik je ukazao na ključne prioritete daljeg razvoja Crne Gore – nastavak evropskih integracija i očuvanje dinamičnog ekonomskog razvoja, uz ocjenu da bi podsticaj sa strane UN-a ubrzanju integracije Regiona bio dodatno značajan imajući u vidu čvrsto uvjerenje da se problemi ZB ne mogu riješiti van evropskih i euroatlantskih struktura.

Potvrdio je snažnu podršku Crne Gore inicijativama UN-a i punoj implementaciji agende 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma, kao i reformskim procesima unutar sistema, uz nastavak saradnje sa rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]