“Hamlet u selu Mrduša donja” politički groteskna tragedija i komedija

0
originalno predstavljanje predstave

Sa predstavljanja predstave

Đirom kroz grad od ljetne pozornice do pjace od sata, ekipa premijerne predstave Kotor ArTeatra “Hamlet u selu Mrduša Donja”, danas je sa novinarima najavila ovo teatarsko ostvarenje po tekstu Ivana Brešine u režiji Luke Kortine, koja će biti premijerno izvedena u neđelju 20. jula na ljetnoj pozornici u Kotoru.

Riječ je o grotesknoj tragediji koja priča univerzalnu priču o vječnim problemima manipulacije od strane moći, kazao je novinarima reditelčj Kortina.

On je naglasio odličnu saradnju sa glumcima iz CNP i ukupnu organizaciju ove predstava koja po njegovom mišljenju traži da ne bude obično čitana.

Dramaturškinja Željka Udovičić je kazala da je pravo zadovoljstvo u Crnoj Gori raditi klasika Ivu Brešana, koji je već za života postao klasik.

Prema njenim riječima Brešana ne možemo nazvati hrvatskim piscem, jer je on klasik cijelog regiona, budući da je ovaj tekst napisao 1966. kada smo svi na ovim prostorima bili zajedno.

On zaista spada u kulturno nasljeđe svih nas, kazala je Udovičić.

Ova predstava, politički groteskna tragedija je savremena iako se u njoj spominju drugovi i drugarice, jer ona ne govori samo o borbi protiv pojedinca, protiv totalitarnog režima, već je prije svega predstava o lopovluku, oportunizmu, licemjerju i manipulaciji.

Kao što je to bilo u onom totalitarnom režimu tako je i u ovom u kome vlada teror dizanja ruku, gdje se demokratija pretvara u demokraturu koja vlada u svim našim krajevima, kazala je Udovičićeva.

U repertoarskom smislu tretira se tema susjedstva, kazao je producent Janko Ljumović.

“Ova predstava konceptom i kontekstom kao koprodukcija međunarodnog festivala Kotor Art na dobar način dovodi do komedije koju je pisac označio kao grotesknu tragediju. Puno toga nosi  ova predstava. Izuzetno je slojevita i svjedoči o stalnoj potrebi da se borimo za kulturu, a Kotor je idealan grad za tu temu. Sve je to borba za standarde, za umjetnost i bolji život u gradu u sudejstvu građana, lokalne zajednice i umjetnosti”, zaključio je Ljumović.

đir po Kotoru

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]