Haradinaj za TV A1: Da ja znam ne potičem od Drekalovića iz Kuča, ali su se moji nekad prezivali Đokaj

1
Ramuš Haradinaj

Familija predsjednika Vlade Kosova Ramuša Haradinaja prethodno se prezivala Đokaj, ali on ne zna da, kako tvrde pojedini istoričari, vodi porjeklo iz Kuča od roda Drekalovića linijom Vujoševića.

Haradinaj je to rekao u intervjuu za A1 TV tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori.

“Ono što ja znam je da smo, prije dolaska Turaka, bili hrišćani. Najveći dio Albanaca bili su katolici, a ima i pravoslavaca. Moja porodica prezivala se Đokaj, ali to je albansko prezime”, kaže kosovski premijer.

On je potvrdio pisanje medija da je svojevremeno, dok su trajali pregovori na Kosovu o granici s Crnom Gorom prvobitnu mapu, onu iz 1974. godine, bacio u lice svom saradniku. Na kraju, je, ipak, poslije trogodišnjih unutrašnjih pregovora u Prištini i on podržao granicu s Crnom Gorom.

“Ipak, našli smo dobru formula za rješavanje granice u dva pravca – Kule i Čakora”, kaže Haradinaj.

Na pitanje zašto kao državnik koji se zalaže za najbvolje odnose s Crnom Gorom, koja je podržala nezavisno Kosovo i poslala vojnika u Kfor misiju, nikad ništa nije progovorio zbog zastava tzv. Velike Albanije koje se mogu vidjeti u prištinskim kafićima, a na kojima je ucrtana Ii Crna Gora, on odgovara:

“Ja to ne bih komentarisao. Ja sam izabran da zastupam nezavisno Kosovo. Nemam nikakvu odgovornost za mape, vizije i ideje…. Odgovaram samo za Kosovo koje nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori”, jasan je on.

Što se tiče najave transformacije Kosovskih oružanih snaga u vojsku koja bi trebalo da broji 5.000 vojnika, Haradinaj kaže da niko nema razlog da je se plaši. Za navode predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će tim činom Beograd biti “satjeran u ćošak” zbog čega se boji “tragičnih posljedica” Haradinaj kaže da ih smatra problemom srpskih medija i tamošnje propagande.

“I Vučić i Srbija i svi znaju da Albanci nijesu takvi. Nikad u istoriji Albanci nijesu prijetili nekome ko živi s njima… Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda. Kosovo će biti bezbjednije kad završi arhitekturu bezbjednosnih institucija. Niko ne može nikome da prijeti. I Srbi na Kosovu će biti bezbjedniji kad budemo završili arhitekturu bezbjednosnih institucija”, smatra on.

Haradinaja ne zabrinjava ni to što se srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić svako malo pohvali kako je neka nova zemlja povukla priznanje nezavisnog Kosova.

“Oni (Srbija) samo gube vrijeme s nama. Mi imamo vremena koliko god oni hoće. Nijedna država nije povukla priznanje nezavisnog Kosova. Mi smo gubili vrijeme od devedesete nadalje. Nama ne može biti gore nikada. Taj pritisak Srbije ne može nikako da nam oteža život da bismo mi jednog dana rekli ‘E, šta vi mislite u Beogradu?’ Dačić i ostali neka se zabavljaju, ako imaju vremena i novca za to”, poručuje Haradinaj.

On je naglasio da je ponosan što je kao komandant Oslobodilačke vojske Kosova imao ulogu u, kako kaže, oslobođenju Kosova. Haradinaj je tada izgubio dva brata, sam je ranjen a u ranijim intervjuima je na pitanje da li je on nekoga lično ubio odgovarao da “vjerovatno jeste”. Zbog toga ga dio srpske javnosti smatra ratnim zločincem, a Albanci herojem. Na pitanje je danas  ljut što je u ratu ostao bez najrođenijih, ali i kako se osjeća znajući da je neko stradao od njegove ruke, Haradinaj odgovara:

“Mi smo bili u opasnosti, naši životi su bili u opasnosti. Miloševićev režim bio je opasan i za svoj narod. Ja sam ispunjavao građansku dužnost. Ustao sam da odbranim svoj život, porodicu i svoj narod koji je na kraju oslobođen. Meni je čast što sam imao ulogu u oslobođenju mog naroda. Naravno, ja poštujem i Srbiju i vrijednosti srpskog naroda. Ali kad su u pitanju prava mog naroda, biram ono što jesam. Dolazim iz porodice koja ima svijest o tome ko smo i na šta ciljamo. Imamo i kanone u poštovanju i prijatelja i neprijatelja. To nećemo promijeniti ni zbog nekog događaja ni zbog nekog interesa. Ljudi koji žive s nama znaju da smo dostojanstven narod. Riječ danas vrijedi više nego potpis”.

On naglašava da poštuje svakoga ali da uvijek prvo bira svoj narod.

“To nije samo besa. Bio sam spreman život da dam za to”, objasnio je Haradinaj.

On je, inače, u prvoj zvaničnoj posjetii Crnoj Gori gdje je prisustvovao Konferenciji o ekonomiji, Montenegro 2018, u Budvi.

1 KOMENTAR

  1. ..Kulu i Čakor..čitaj Veliku..čiji su preci-SS Skenderbeg-divizija..ljeta 1944 u krv i pepeo ljucku pretvorili na stotine nejači-ni danas se nezna tačan broj poklanih i polupoklanih bačani u vatru..u Veliku?! Mic,po mic..pis, pis,…”lisice u Bihor Plvaski uvališe”..?
    Meni ostaje-da pitam…a jel te..jel i Crna Gora-I DALJE GLEDI niz Rugovu sa Čakora..ili samo zericu ispod Čakora..gledeći SAMO na Plavsko jezero..iznađeno u “dobroj formuli”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]