HGD i Tripo Schubert odlikovani Ordenom Crnogorske zastave III reda

3
laureati (foto radio Dux)

Mirko Vičević

Mirko Vičević

Na prijedlog Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a uz potporu Zajednice Udruga dragovoljaca domovinskog rata Hrvatske i Bokeljske mornarice 809 Kotor, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je odlikovao Hrvatsko građansko društvo Crne Gore Kotor i njegovog prvog predsjednika Tripa Schuberta Ordenom Crnogorske zastave III reda.

“Veoma smo ponosni na ovo izuzetno i najveće priznanje koje jedna udruga može dobiti”, kazao je za Skala radio Mirko Vičević, novi predsjednik HGD-a.

Dodjela ovog priznanja u prijateljskom i ugodnom ambijentu u prijestonici Crne Gore protekla je po svečanom protokolu predsjednika Vujanovića.

Ovom činu  prisustvovali su konzul RH u Kotoru Božo Vodopija, predsjednik Hrvatskog Nacionalnog vijeća Miroslav Franović, predsjednik Matice crnogorske-ogranak Kotor Slavko Mandić, raniji predsjednik HGD-a dr Ivan Ilić, prvi predsjednik Tripo Schubert, glavna urednica Hrvatskog glasnika Tijana Petrović, direktor Radio Dux-a Miro Marušić i sadašnji predsjednik HGD-a Mirko Vičević.

On vjeruje da će novo rukovodstvo uspjeti da opravda sva očekivanja i nagrade i još jedanput pokaže da je izuzetno značajan faktor između Crne Gore i Republike Hrvatske.

Podsjećamo, formiranjem Društva 23. juna 2001. godine, postavljena su tri osnovna cilja i to očuvanje identiteta hrvatske populacije u Crnoj Gori, promocija i prezentacija kulturnog naslijeđa i obnova tradicijskih posebnosti i gradnja mostova povjerenja, saradnje i prijateljstva između Crne Gore i Republike Hrvatske.

U cilju očuvanja jezika oformljena je dopunska nastava u Tivtu i Kotoru na hrvatskom jeziku.

Štampa se glasilo Hrvata “Hrvatski glasnik” na književnom hrvatskom jeziku.

Na planu promocije i prezentacije kulturnog naslijeđa i obnove tradicijskih posebnosti, realizovan  je projekt “Bokeljska priča” u Zagrebu, Rijeci, Omišu, Dubrovniku, Podgorici i Padovi, postavljena je spomen bista na otoku gospe od Škrpjela najvećem bokeljskom pjesniku Franu Alfireviću, i spomen ploča poginulim bokeljskim pomorcima u bitci kod Lepanta 1571. godine, obnovljena je pučka manifestacija “Tripundansko veče”, obnovljen mandolinski orkestar, štampan veliki broj knjiga i monografskih izdanja.

Izgrađeni su mnogi mostovi povjerenja, saradnje i prijateljstva između Crne Gore i Republike Hrvatske.

Organizovana  su besplatna ljetovanja djece iz Crne Gore u Zagrebu, organizirana posjeta djece iz Crne Gore djeci iz Dubrovnika, povezan je grad Kotor sa mnogim gradovima i Županijama Hrvatske.

Zbog svih ovih i mnogih drugih aktivnosti, Društvo je dobilo nagradu Opštine Kotor “21 Novembar”, a njegovi čelnici odlikovani od strane predsjednika Hrvatske Mesića i Josipovića.

3 KOMENTARI

 1. Cestitam na skupljenoj hrabrosti i javnom iskupljivanju za sve sto se radilo protiv Hrvata Boke od 1988g. kao i zelji za bolje sjutra(ako je istinita mada J…D…sumnja u to)
  Prihvatiti izvinjenje da, zaboraviti ne, bez obzira sto i J D (od srca” cestita).
  Blazen Isus i Marija.. (da je neko ovo pocetkom devedesetih………..)_
  Bravo predsjednice Vujanovicu……

 2. Dragi Tripo.Iskreno ti cestitam na priznanju kojeg si dobio za tvoj nesebican rad.
  mislim,da je tvoja aktivnost bila dosta siroka kako u sportu tako isto na zblizavanju
  Crne Gore sa Hrvatskom.Zelim ti i dalje uspjeha i dobro zdravlje,prijatelj Mihailovic
  Dragan.

 3. Dragi Tripo,iskrene čestitke za orden koji ste zaslužili-posebno ti svojim životom i radom u rodnoj Boki Kotorskoj!
  Kada bi nešto želio-to bi bilo da nam Boka i Crna Gora i svekoliko okruženje ima što više Tripa Šuberta-tada bi smo bili sigurni da bi novonastale podjele-proizvođača I..B..-alijasa BH i sličnih njima-gotovo isčeze i Boka bila ono što je od vajkada bila-kolijevka skladnog života i razvoja svih njenih žitelja bez obzira na rasu-pol-vjeru-naciju-jezik-korjene i svega ostaloga što čovjeka čini čovjekom!!
  Uz nadu da će sve doći na svoje mjesto-tebi i HGD još jednomželim još mnogo uspjeha u vašem epohalnom radu-zadatku!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]