HGI CG: Uvažene činjenice i Bokeljska mornarica nominovana pred UNESCO-om

17
Bokeljska mornarica

Hrvatska građanska inicijativa iskazala je veliko zadovoljstvo postignutim dogovorom sa Ministarstvom kulture Crne Gore oko nominacije Bokeljske mornarice pred UNESCO-om, a u skladu sa vrijednostima multikulturalnosti, za koje se zalažu i koje afirmišu.

Nakon višemjesečnog rada na ovom dokumentu, uvažene su istorijske  činjenice i presudan doprinos Hrvata u stvaranju i očuvanju ove, za sve nas važne institucije.

Pokazanom je u duhu zajedništva, kako se ulažu dodatni napori i dolazi do rješenja.

Ovim dokumentom Crna Gora se predstavlja pred svijetom kao zemlja koja poštuje i njeguje prava manjinskih naroda, a njene manjine, čuvajući svoje identitetske odrednice, jačaju državni subjektivitet Crne Gore.

U nominacionom listu, između ostalog, navodi se da je Bokeljska mornarica kulturno dobro države Crne Gore, koju baštine dominantno, katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke Kotorske, koji su učestvovali u njenom očuvanju.

Na ovaj način prvi put je i u službenom dokumentu Crne Gore priznat dominantan doprinos hrvatskog naroda u stoljetnom stvaranju i njegovanju nematerijalnog blaga.

Neka se Crna Gora, predstavlja pred svijetom s Bokeljskom mornaricom i drugim kulturnim blagom koje su stvarali i očuvali Hrvati.

Danas smo potvrdili autentičnost našeg predizbornog slogana – Hrvatsko srce za Crnu Goru, a to znači i – Hrvatska kultura za Crnu Goru, navodi se u saopštenju HGI.

17 KOMENTARI

 1. Gotovo je Ljuta! Hvala na sugestiji za pomoć. Drago mi je što imam dosta dobrih prinatelja, pa nešto i mogu očekivati. Šteta za tebe, zakasnio si za svaku pomoć. Ipak mi te je žao.Mala, sitna duša, koja nikada nije mogla pronaći sebe. Bar na prostorima đe zivi. Potraži sreću tamo đe su tvoji, nije Boka za tebe. I ostavi se Krleže, tvoj uzor mora biti V.Kostić. više ti on pristaje, nesrećo!

  • Poštovani Tonći,

   Mislim da nema potrebe za nedoumicom. Sve je jasno. Ja sam naveo iz gornjeg teksta činjenično stanje koje glasi:
   “U nominacionom listu, između ostalog, navodi se da je Bokeljska mornarica kulturno dobro države Crne Gore, koju baštine dominantno, katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke Kotorske, koji su učestvovali u njenom očuvanju.”

   Ako gore rečeno nije istina, onda se treba i dalje boriti za jedinu povijesnu istinu, činjenicama kao i do sada. Ne zaboravimo da je na području Boke oko 150 katoličkih, što aktivnih što ruiniranih, crkava. Dakle, sasvim je prirodno da se radi o baštini najvećim dijelom kulture hrvatskog naroda unutar Crne Gore, a ne crnogorske kulture jer to nije isto. I dalje smatram da g-din Sbutega treba odstupiti jer se nije zalagao za ravnopravnost Hrvata unutar BM već ih je iz sebi poznatih razloga doveo u neravnopravan položaj. Ovim izvješćem šteta je ipak popravljena.
   Na kraju ostaje zadnji slogan: Hrvatsko srce za Crnu Goru, a to znači i – Hrvatska kultura za Crnu Goru, ali i Crna Gora uz Hrvate Boke.

   Nije mi jasno

   • Bravo Škaljaru, tako dobri, pošteni i pametni ljudi razmišljaju.
    Čitav tvoj tekst, a pogotovo zadnje četri rečenice, zaslužju poštovanje!
    Još jednom BRAVO!

 2. 29.03.2018.
  VLADA CRNE GORE
  Vlada Crne Gore je usvojila na današnjoj sjednici Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.
  Priprema Nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine počela je u martu prošle godine, kada je formirana Radna grupa.
  Cijeneći da je učešće lokale zajednice od posebnog značaja za definisanje mjera, ali i samo formulisanje Nominacionog dosijea, u njegovu pripremu je bila uključena i lokalna zajednica. Takođe, predstavnici Radne grupe učestvovali su u radu Skupštine Bokeljske mornarice, na kojoj su članstvu organizacije prezentovali Nominacioni dosije. Podrška lokalne zajednice nominaciji ostvarena je i prikupljanjem saglasnosti predstavnika Bokeljske mornarice, ali i šire lokalne zajednice Kotora i Boke Kotorske, koje predstavljaju sastavni dio Nominacionog dosijea. U ovom procesu prikupljene su 273 saglasnosti, koje svjedoče o vrijednosti i značaju ovog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore.
  Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu će biti predat do kraja marta 2018. godine, nakon čega slijedi faza evaluacije od strane nadležnih UNESCO tijela, koja traje do dvije godine od datuma predaje dosijea.
  Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 vjekova tradicije lokalne zajednice Boke. Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sistemi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati uprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i porodičnim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro.
  Uvažavajući sve njene kulturne vrijednosti, Crna Gora je odlučila da Bokeljska mornarica bude prvo nematerijalno kulturno dobro koje će kandidovati ka UNESCO, uvjereni da će Bokeljska mornarica tim činom dobiti još jednu potvrdu svog već osvjedočenog međunarodnog značaja.

 3. Poštovani sudionici komentara,

  Sve je sada potpuno jasno. Konačno je stavljena točka na “i” i svi su zadovoljni osim Admiralata BM na čelu s g-dinom Sbutegom. Dakle, na ovaj način prvi put je i u službenom dokumentu Crne Gore priznat dominantan doprinos hrvatskog naroda u stoljetnom stvaranju i njegovanju nematerijalnog blaga Crne Gore, a ne crnogorske kulturne baštine, jer to nije isto.
  Smatram da do ovoga nije trebalo niti doći da je bilo imalo pameti u Admiralatu BM. Stoga smatram da bi g-din Sbutega trebao dati ostavku jer je isključivo njegova krivnja što je do čitave konfrontacije između CG i Hrvatske na političkoj razini došlo.

 4. Tekst baš po mome ukusu, a nadam se i mnogm drugima.E sada da Ljuta i ostala Ravnogorska ekipa shvate, ko su, što su i u kojoj se Državi nalaze.
  Sada neka plešu u “GUČI”. Možda i njih jednom UNESKO prihvati.
  Vama Hrvati hvala, na ovom poslednjem sloganu u iznjetom tekstu.
  Tako se voli i poštuje Država u kojoj se živi!

  • Opet moj grad..bez stida..koliko sam ja procitao i hrvatska (drzava postade prvi put drzava 1992g zaslugom slobodana milosevica)posla isti zahtjev svojatanja Bokeskih vrijednosti…..u kraljevini jugoslaviji 1925g na prevaru stavise plocu na katedralu o nekakvom kralju hrvata koji je legenda kao i marko kraljevic i musa kesedjija…sve za Crnu Goru…po tom osnovu bokelji bi mogli traziti bar granicu do rijeke Cetine ka sto je nekad i bila

 5. HGI nije Bokeljska Mornarica. Sto se zahuktavate? Zasto nacionalna etiketiranja? Nedemokratski i primitivno!

  • U pravu si, nedemokratski i primitivno je da crna gora pokusava nacionalno etiketirari ono sto joj ne pripada !

   • Poslednje četri rečnice, moraš pažljivo pročitati, i sve će vam biti jasno.
    Bokeljska Mornarica pripada Boki, a naša Boka se valjda nalazi u Državi Crnoj Gori. A valjda Država mora biti iznad svih nas koji živimo na prostorima voljene Boke.
    Ni veliki “NJEGOŠ” nije rođen u Boki, pa ga mi Bokelji svojatamo kao našega Velikana. Onda kada je on u pitanju, pogled na ovu tematiku je drukčiji.
    Problem kod pojedinaca na ovom portalu je samo, u ljubavi prema CRNOJ GORI! Na žalost, ovo je veoma prosto za razumjeti. Našu mornaricu niko ne seli iz BOKE, a naša preljepa BOKA, je sastavni dio preljepe CRNE GORE.
    Tako vam je to moji veliki filozofi!

    • cuvaj se hrvatske kulture i srpskog junastva(krleza) ..e moj gradu iz zaseoka razuma…mili pomagaj ovom tvom …..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].