HGI: Nadležni očigledno znaju čija su lutajuća goveda

4

Javnim pozivom vlasnicima “lutajućih“ goveda, koja već duže vrijeme nanose ogromnu štetu imanjima stanovnika Gornje Lastve, Gradiošnice i Kavča, nadležni organi su konačno priznali da znaju ko su držaoci problematične stoke.

I pored brojnih zahtjeva koje je Hrvatska građanska inicijativa uputila opštinskim inspekcijama, Ministarstvu poljoprivrede, državnoj sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji i kroz skupštinsku proceduru, izostala je reakcija nadležnih organa da se problem lutajućih goveda dovede u zakonski okvir.

Podsjećamo da su, ranije u Gradiošnici i Gornjoj Lastvi seljani bili primorani da odstrijele zalutala goveda i time bili izloženi policijskim i sudskim procesuiranjima, dok vlasnici i nakon decenije upornih intervencija i dalje nekontrolisano drže stoku.

Zanemarivanjem višegodišnji problem lutajuće stoke eskalirao je i nedavnim sukobom mještana, koji bi, ukoliko se nadležni ne uključe, mogao dovesti do još ozbiljnih posljedica.

Ono što HGI dodatno zabrinjava jeste obavještenje koje potpisuju Opština Tivat, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitrane poslove, koje nije ništa drugo do potvrda da je nadležnim mnogo više stalo do stoke nego do sopstvenih građana i njihovih potreba.

Zahtjevamo da nadležni organi iskoriste priliku, te tokom vakcinacije konačno utvrde broj grla, kao i njihove stvarne vlasnike, kako bi ubuduće znali ko snosi odgovornost za eventualne posljedice, stoji u saopštenju HGI.

4 KOMENTARI

  1. posto Dubi mogu sotobraco macke i golubovi po kaletama, ondake mogu i divlja i domaca goveda u ljubav i eto rjesenja………..

  2. Ako ta goveda nemaju kvrge, koljite i obrćite na ražanj na Vrmac i divota!
    Nisu to jedina goveda koja čine štetu !
    Ko će onesposobit dvonožna goveda da to čine? To je gorući problem, a ne ovi na 4 noge, zar ne?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].